Anketiranje domaćinstava u BiH počinje u utorak

16.09.2019. 12:12
0
IZVOR: Srna

Anketari će u naredna 22 dana, u okviru projekta ažuriranja statističkog Master okvira, koji se sprovodi u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku, u 60.000 domaćinstava prikupljati osnovne demografske podatke o broju članova domaćinstava, starosnoj strukturi i njihovim obrazovnim karakteristikama, najavljeno je iz Agencije za statistiku BiH.

U saopštenju je precizirano da će u ovom projektu, čiji je krajnji cilj povećanje obima i kvaliteta statističkih podataka u BiH, te njihovo dalje usklađivanje sa EU standardima, biti angažovano 120 anketara.

- Anketari će od sutra provjeravati i broj stambenih objekata na terenu, budući da je u proteklih 10 godina u nekim područjima izgrađeno jedno ili više naselja, što je automatski dovelo do promjene u broju domaćinstava, njihovim karakteristikama i strukturi - naveli su iz Agencije za statistiku BiH.

Ažuriranje će biti rađeno kvartalno, tokom tri godine, a prva četiri kvartala statističke institucije sprovode u saradnji sa agencijom "Prism risrč end konsalting" /Prism Research & Consulting/, nakon čega ovu statističku aktivnost nastavljaju samostalno.

Novina u ovom projektu je i način prikupljanja podataka na terenu, budući da će anketiranje prvi put biti rađeno putem posebno kreirane softverske aplikacije.

- To znači da će anketari umjesto upitnika na papiru koristiti laptope sa instaliranom aplikacijom pomoću koje će se vršiti unos podataka i dostavljati statističkim institucijama na dnevnoj bazi - pojašnjavaju iz Agencije za statistiku BiH.

Iz Agencije za statistiku BiH, zbog značaja ovog projekta, mole nosioce domaćinstava za aktivnu saradnju.

- Garantujemo da će, u skladu sa zakonima o statistici i zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi i da će ispitanici ostati potpuno anonimni, a da će prikupljeni podaci biti korišteni isključivo u statističke svrhe - naveli su iz Agencije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Istraživanje o prihodima, siromaštvu i uslovima života građana Istraživanje o prihodima, siromaštvu i uslovima života građana
Naredne sedmice osmi talas anketiranja građana Srpske Naredne sedmice osmi talas anketiranja građana Srpske
Koliko domaćinstava u BiH ima pristup internetu? Koliko domaćinstava u BiH ima pristup internetu?
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    12h 42m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    23h 0m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    23h 6m
    0
  • Paljanin Goran Krulj osvojio zlato na Evropskom prvenstvu u dizanju tegova
    11h 15m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    23h 4m
    0