Апотеке без спреја против алергија

12.04.2022. 13:21
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

У апотекама широм Српске већ мјесецима нема спреја за нос „авамис“, који је у широкој употреби за ублажавање тегоба код разних алергија. Посебан проблем је то што за овај спреј не постоји адекватна замјена, тако да пацијенти не знају шта им је чинити, посебно у овом периоду за који су алергије посебно карактеристичне.

Њима овај лијек значи много, јер им омогућава да нормално дишу, док његово кориштење смањује или потпуно уклања кијање, шмрцање и сузење очију. Додатно их обесхрабрује порука апотекара да уопште не знају да ли ће и када „авамис“ опет бити доступан.

Миломир В. из Бањалуке каже да су његови проблем с алергијом, годинама, доласком прољећа и крајем љета, постајали неподношљиви.

- Нема шта нисам користио, од ињекција, таблета, разних спрејева, капи, хомеопатије, и ништа ми није претјерано помагало. Кад сам почео да користим “авамис” ситуација се знатно поправила. Међутим, сад овог спреја уопште нема код нас, тако да жив не знам шта ћу, јер за њега не постоји замјена - каже.

Његова суграђанка Валерија С. истиче да ју је ухватила паника кад је видјела да у апотекама нема овог спреја и да га, по свему судећи, дуго неће бити.

- Годинама сам алергична на амброзију, а сада ми се појавила и прољетна алергија. Одмах сам контактирала пријатеље у Србији и Хрватској. Испоставило се да су они снабдјевени, а да “авамиса” нема само код нас. Док га је било, у нашим апотекама је коштао 20 КМ. У Хрватској кошта 28,50, а у Србији 12,80 КМ, по паковању које траје мјесец дана. Апотекари не знају зашто га нема код нас, ни да ли ће више, уопште, долазити - истиче ова Бањалучанка.

У апотекама које су контактиране потврдили су да већ више од два мјесеца немају овог спреја.

- За њега не постоји замјена, у смислу лијека истог састава другог произвођача, тако да пацијенти са својим љекаром треба да се консултују о промјени терапије. Једноставно, нема га за наручити. Зашто, ни ми не знамо. Можда је ријеч о неким дозволама, односно условима које треба испунити да би се набавио - поручују из апотека.

Зашто „авамиса“ нема у нашим апотекама, те да ли ће и када опет бити доступан пацијентима, покушали смо да сазнамо у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ. На питања која смо послали прије 20 дана још нисмо добили никакав одговор наводи Српскаинфо.

Коментари 0
Повезане вијести
Већи праг за занатлије или скупље услуге Већи праг за занатлије или скупље услуге
Почела исплата пензија Почела исплата пензија
Сутра исплата априлских пензија Сутра исплата априлских пензија
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    16h 40m
    5
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    14m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    19h 23m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    14h 15m
    6
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    23h 8m
    0