Апотеке један рецепт наплаћују 1,43 КМ

10.09.2019. 10:16
0
ИЗВОР: Srpska.info

Апотекама у Републици Српској је у последњих шест година плаћено око 55,8 милиона конвертибилних марака на име “фармацеутских услуга” – податак је Фонда здравственог осигурања РС.

– Фармацеутска услуга је дио здравствених услуга и подразумијева, између осталог, набавку лијекова, чување лијекова, издавање лијекова у складу са позитивним прописима, обраду рецепата, савјетовање пацијената и сл. и као таква је резултат разговора са Фармацеутском комором Републике Српске (чији задатак је да заступа интересе струке, као и интересе пацијената) и од 2009. године је са 1,10 КМ повећана на 1,43 КМ – кажу у Фонду здравственог осигурања РС.

Ове податке објелоданио је Фонд ЗО на питање народног посланика Драшка Станивуковића којег је занимало колико јавне здравствене установе издвајају за апотеке за тзв. услугу обраде рецепта, колики је износ по сваком рецепту и и колики је укупни износ издвојених средстава од дана када је та обавеза установљена?

Станивуковића је занимало ко је и када потписао уговор са Фармацеутском комором и који су услови за раскидање таквог уговора, те разлози увођења овакве праксе којима се плаћају „услуге обраде рецепта“ и која земља је у региону послужила као примјер?

– Прије три године Фармацеутска комора је предложила ново повећање вриједности фармацеутске услуге, те је њихова процјена висине услуге била повећање на 2,70 КМ, али приједлог за повећање није прихваћен. За примјер наводимо два кантона у Федерацији БиХ. У Зеничко-Добојском кантону цијена фармацеутске услуге износи 1,73 КМ, а у Сарајевском кантону 1,95 КМ – кажу у Фонду.

Фонд је становишта да је повољнија варијанта да се у Републици Српској користи фармацеутска услуга, него да се уведе апотекарска малопродајна мрежа од 20%, “која је као модел плаћања присутан у неким земљама окружења”.

Кажу да су као додатно смањење трошкова прије двије године увели тромјесечни рецепт, односно да се на једном рецепту напише терапија за три мјесеца и као таква, мјера је већ дала резултате у смањењу трошкова.

– Наводимо и то да смо примијетили да неки домови здравља не примјењују ту могућност, те и у случајевима када би могли, не користе исто – додају у Фонду.

Годишње се апотекама за фармацеутску услугу плаћа више од девет милиона КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Посни уштипци од само три састојка Посни уштипци од само три састојка
Посни пужићи са ајваром Посни пужићи са ајваром
Направите посну посластицу са урмама и орасима Направите посну посластицу са урмама и орасима
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    11h 32m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    10h 27m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    5h 15m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    6h 21m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    14h 49m
    0