Археолошка истраживања у Милавићима код Билеће: Крстионица вијековима лежала у темељу цркве

14.08.2023. 13:50
0
ИЗВОР: glassrpske.com

У темељу цркве која се налази у селу Милавићи између Берковића и Билеће недавно је откопана драгоцјена крстионица, а још раније у оквиру археолошких истраживања пронађене су минђуше и дугмад за које се сматра да су средњовјековна заоставштина непроцјењиве вриједности.

Богатство које има то налазиште изузетно је вриједно, па су се као оправдана показала истраживања на овом локалитету која трају већ четири године.

Рекла је то за “Глас Српске” археолог Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске Љиљана Врућинић и нагласила да се овај тип крстионица везује за круг споменика око древног античког града Салоне.

- Истраживања трају још од 2019. године и спроведена су на археолошком налазишту Милавићи и археолошком налазишту Плоче у Хатељима, између Билеће и Берковића. Археолошко налазиште Црквина у Милавићима обухвата некрополу са стећцима и активно православно гробље, а некропола са стећцима друга је по величини у Херцеговини, послије Крекова у Невесињу. Топоним Црквина увијек упозорава на могућност проналаска грађевинских остатака - рекла је Врућинићева.

Према њеним ријечима, минђуше су нађене још лани у дијелу грађевине, гдје су и раније вођена геофизичка истраживања указала на постојање грађевинских остатака, а њихова конзервација обављена је у Словенији.

- Сада су пронађени зидови чије контуре нису у потпуности јасне, али је посебну важност имало откриће крстобразне крстионице, а прелиминарни закључак је да је то ранохришћански период на основу аналогије на сличним археолошким налазиштима - рекла је Врућинићева.

Подручје Херцеговине на мапи је археолошких истраживања Српске и заузима посебно мјесто, чему свједоче и бројни стручњаци са еминентних свјетских Универзитета, прије свега енглеског Рединга и Кембриџа из САД.

- Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа има задатак да врши надзор над спровођењем одобрења за археолошка ископавања и истраживања, а руководилац истраживања је Саша Чавал и словеначки Институт за антрополошке и просторне студије, који дјелује у оквиру Академије наука и умјетности - рекла је Врућинићева.

Према њеним ријечима, сарадња са међународним истраживачима значајна је у смислу коришћења савремене опреме за археолошка ископавања и истраживања, а посебно у домену накнадних лабораторијских анализа које не постоје у Српској.

Проналазак крстионице, изузетно ријетког и једног од најљепших налаза који је пронађен на овом простору па и шире, те наушница које вјероватно означавају припадност слоју елите, али и бројни други покретни налази говоре у прилог тези да је археолошко налазиште Милавићи једно од најзначајнијих код нас.

- Током ове године започета су и археолошка истраживања у оквиру праисторијског тумула на подручју села Баљци, а која би требало да буду настављена и сљедеће године. За овај сегмент археолошких истраживања задужена је Луција Грахек испред словеначког Института за археологију - рекла је Врућинићева.

Скелетни остаци

Црква Светог архангела Михаила у Трновом долу код Билеће након двије године је обновљена, а приликом радова на том храму, који је национални споменик БиХ, археолози су открили културна добра од великог значаја.

- У току тих истраживања пронађени су гробови и скелетни остаци православног становништва тога краја стари више вијекова - рекла је Врућинићева.

Пише: Милош Васиљевић

Коментари 0
Повезане вијести
Најстарији младожења у Српској имао 89 година Најстарији младожења у Српској имао 89 година
Дио бораца и даље чека јединствени мјесечни додатак Дио бораца и даље чека јединствени мјесечни додатак
Почела исплата пензија Почела исплата пензија
Најчитаније
 • Гласни када бране Додика, нијеми на муке сабораца: БОРС на мети жестоких критика због доласка њихових челника пред Суд БиХ
  19h 42m
  8
 • Косовски витез Милош Ћирковић: На згаришту икона Светог Алимпија Столпника
  1h 39m
  0
 • Општина Источно Ново Сарајево организује подјелу новогодишњих пакетића
  23h 10m
  0
 • Дио бораца и даље чека јединствени мјесечни додатак
  7h 53m
  2
 • Отворен Конзулат Србије у Палама, Љевнаић почасни конзул
  3h 9m
  1