Архимандрит Aндреј: Чувати сјећање на погинуле српске војнике и војсковође

16.03.2024. 14:08
0
ИЗВОР: srna.rs

Архимандрит Андреј, који је данас у манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији служио парастос погинулим српским борцима поводом 28 година од егзодуса 120.000 сарајевских Срба, поручио је да је велика обавеза сјећати се погинулих српских војника и војсковођа који су дали животе за данашњу слободу.

- Наша велика обавеза је да се сјећамо погинулих војника и војсковођа, јер за сву љубав овог свијета и слободу у којој данас уживамо, треба да захвалимо онима који су дали највише што су имали-своје живота, а на преживјелима је да то очувају - рекао је архимандрит Андреј, настојатељ овог манастира.

Он је навео да је ово парастос за 4.210 погинулих српских војника и војсковођа, чија су имена уписана на зидовима овог храма умјесто иконописа.

Архимандрит Андреј је истакао да има мајки и очева који су у минулом рату изгубили два или три сина, а да ниједан није био ожењен.

- Има родитеља који су се већ упокојили и има дјеце коју нема ко поменути. Зато треба овај манастир на Равној Романији подржати да остане као споменик духовне, националне и историјске клутуре народу и потомцима - рекао је архимандрит Андреј.

Предсједник Скупштине Организације старјешина Војске Републике Срспке Благоје Ковачевић рекао је Срни након парастоса у манастиру на Равној Романији да је обиљежавање 28 година од егзодуса сарајевских Срба један од најсветијих датума у српској историји.

Он је подсјетио да је све што је српска војска у Одбрамбено-отаџбинском рату одбранила и спасила својом крвљу, нажалост, морало да за зеленим столом буде предато ратним непријатељима, па је више од 120.000 Срба који су живјели на подручју Сарајева и околних мјеста морало да напусти вјековна огњишта и пренесе посмртне остатке својих најмилијих на гробље "Нови Зејтинлик" на Сокоцу и упуте се широм свијета.

- Велика жртва за један мали народ. Надам се да ће је историја и будућа покољења запамтити и испоштовати како и заслужује - поручио је Ковачевић.

Егзодус 120.000 Срба из Сарајева представља низ догађаја који су услиједили након потписивања Дејтонског споразума, када је пет општина Српског Сарајева у цјелини припало Федерацији БиХ, док је других пет подијељено између Републике Српске и ФБиХ, гдје су Срби углавном добили периферна, ненасељена и рурална подручја.

Српски борци Сарајевско-романијске регије током Одбрамбено-отаџбинског рата зауставили су 35 офанзива муслиманско-хрватске војске и одбранили своје домове.

За одбрану ових простора, живот је дало више од 4.000 бораца, око 3.500 их је рањено, око 1.000 сахрањено на Војничком гробљу "Нови Зејтинлик" на Сокоцу.

Коментари 0
Повезане вијести
Основци из Источне Илиџе посјетили Црвене стијене на Романији Основци из Источне Илиџе посјетили Црвене стијене на Романији
Некад Сарајлије, данас познати Фочаци о егзодусу сарајевских Срба Некад Сарајлије, данас познати Фочаци о егзодусу сарајевских Срба
Живи и мртви сарајевски Срби у истој избјегличкој колони (ФОТО) Живи и мртви сарајевски Срби у истој избјегличкој колони (ФОТО)
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    17h 42m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    18h 53m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    20h 19m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    20h 24m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    19h 52m
    0