Arhimandrit Andrej: Čuvati sjećanje na poginule srpske vojnike i vojskovođe

16.03.2024. 14:08
0
IZVOR: srna.rs

Arhimandrit Andrej, koji je danas u manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji služio parastos poginulim srpskim borcima povodom 28 godina od egzodusa 120.000 sarajevskih Srba, poručio je da je velika obaveza sjećati se poginulih srpskih vojnika i vojskovođa koji su dali živote za današnju slobodu.

- Naša velika obaveza je da se sjećamo poginulih vojnika i vojskovođa, jer za svu ljubav ovog svijeta i slobodu u kojoj danas uživamo, treba da zahvalimo onima koji su dali najviše što su imali-svoje života, a na preživjelima je da to očuvaju - rekao je arhimandrit Andrej, nastojatelj ovog manastira.

On je naveo da je ovo parastos za 4.210 poginulih srpskih vojnika i vojskovođa, čija su imena upisana na zidovima ovog hrama umjesto ikonopisa.

Arhimandrit Andrej je istakao da ima majki i očeva koji su u minulom ratu izgubili dva ili tri sina, a da nijedan nije bio oženjen.

- Ima roditelja koji su se već upokojili i ima djece koju nema ko pomenuti. Zato treba ovaj manastir na Ravnoj Romaniji podržati da ostane kao spomenik duhovne, nacionalne i istorijske kluture narodu i potomcima - rekao je arhimandrit Andrej.

Predsjednik Skupštine Organizacije starješina Vojske Republike Srspke Blagoje Kovačević rekao je Srni nakon parastosa u manastiru na Ravnoj Romaniji da je obilježavanje 28 godina od egzodusa sarajevskih Srba jedan od najsvetijih datuma u srpskoj istoriji.

On je podsjetio da je sve što je srpska vojska u Odbrambeno-otadžbinskom ratu odbranila i spasila svojom krvlju, nažalost, moralo da za zelenim stolom bude predato ratnim neprijateljima, pa je više od 120.000 Srba koji su živjeli na području Sarajeva i okolnih mjesta moralo da napusti vjekovna ognjišta i prenese posmrtne ostatke svojih najmilijih na groblje "Novi Zejtinlik" na Sokocu i upute se širom svijeta.

- Velika žrtva za jedan mali narod. Nadam se da će je istorija i buduća pokoljenja zapamtiti i ispoštovati kako i zaslužuje - poručio je Kovačević.

Egzodus 120.000 Srba iz Sarajeva predstavlja niz događaja koji su uslijedili nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada je pet opština Srpskog Sarajeva u cjelini pripalo Federaciji BiH, dok je drugih pet podijeljeno između Republike Srpske i FBiH, gdje su Srbi uglavnom dobili periferna, nenaseljena i ruralna područja.

Srpski borci Sarajevsko-romanijske regije tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata zaustavili su 35 ofanziva muslimansko-hrvatske vojske i odbranili svoje domove.

Za odbranu ovih prostora, život je dalo više od 4.000 boraca, oko 3.500 ih je ranjeno, oko 1.000 sahranjeno na Vojničkom groblju "Novi Zejtinlik" na Sokocu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Osnovci iz Istočne Ilidže posjetili Crvene stijene na Romaniji Osnovci iz Istočne Ilidže posjetili Crvene stijene na Romaniji
Nekad Sarajlije, danas poznati Fočaci o egzodusu sarajevskih Srba Nekad Sarajlije, danas poznati Fočaci o egzodusu sarajevskih Srba
Živi i mrtvi sarajevski Srbi u istoj izbjegličkoj koloni (FOTO) Živi i mrtvi sarajevski Srbi u istoj izbjegličkoj koloni (FOTO)
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    19h 7m
    9
  • Sutra praznik Cvijeti
    19h 13m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    19h 21m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    10h 2m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    11h 28m
    0