Аутокефалност СПЦ - темељ постојања српског народа

04.10.2019. 10:10
0
ИЗВОР: Srna

Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије рекао је поводом 800 година аутокефалности СПЦ да је јединство било предуслов за све што је урадио Свети Сава, а то што је 1219. године успио да издејствује аутокефалност за СПЦ представља суштинску прекретницу и нову страницу постојања српског народа.

-Да није било Светога Саве и православне цркве, нашег народа данас не би било или га не би било оволико колико га има или на начин на који постојимо-, рекао је митрополит Порфирије поводом обиљежавања овог значајног јубилеја.

Он је за Тањуг истакао да српски народ има огромно поштовање према Светом Сави, али да често не зна колики је његов значај и допринос.

Митрополит је објаснио да је, с обзиром на то да је српски народ до 10. вијека и надаље био распарчан, подијељен у више политичких управа, као и више црквених јурисдикција, било илузорно говорити о било каквом јединственом духу, осјећању некаквог свог самобитног посебног идентитета српског.

Према његовим ријечима, захваљујући Стефану Немањи и његовом насљеднику Стефану Првовенчаном, Срби су добили своју државу, а захваљујући Светом Сави који је дубоко осјећао да је православна духовност аутентични израз изворног јеванђеља, добили су и своју православну цркву.

-Свети Сава је определивши се за источно-византијску духовност отишао `избеглицама цару и патријарху` и успео да их убеди да је српским просторима, српској држави потребна самостална црква како би јеванђеље могло да ухвати дубље корене у том народу и како би плодови живота по јеванђељу били неупоредиво богатији, што се и десило-, рекао је владика Порфирије.

Он је нагласио да оно најважније што је Свети Сава успио да уради јесте то што је успоставио једну вјеру, једну мисао, један циљ, од кога се није одустајало.

-Јединство је био предуслов за све што је урадио Свети Сава-, истакао је митрополит Порфирије.

Он је навео да је вријеме у којем је Свети Сава живио веома слично нашем времену, односно и Свети Сава се налазио између истока и запада, гдје су и једни и други имали своје интересе.

Према његовим ријечима, Свети Сава је гледао како може на најбезболнији начин да учини најбоље за свој народ, а да притом никога не угрожава, и радио је на томе да гради најбоље могуће односе са свима и са истока и са запада.

-У томе је заиста и успео. И ми се данас налазимо у сличној ситуацији и ја дубоко верујем да ако будемо надахњивани примером Светог Саве, ако се угледамо на њега, ако му се будемо молили и имали његову исцелитељску и молитвену подршку и заштитништво пред Богом, да ћемо и ми изнаћи најбољи могући пут, не само да се очувамо, него и да будемо истински креативни и стваралачки настројени у односу и на себе и регион и на читав свет-, навео је митрополит Порфирије.

Митрополит је навео да је цијела ова година у СПЦ-у посвећена обиљежавању највећег догађаја у историји Цркве, те да се може рећи и да је тај догађај највећи и у историји српског народа, па чак и државности.

Српска православна црква поводом тог јубилеја организује централну прославу у Србији, која има више манифестација, а почеће 6. октобра у манастиру Жича светом литургијом.

Како је навео митрополит, манастир Жича је природно изабран јер је био и сједиште првог архиепископа српског - Светога Саве.

Дан касније, 7. октобра, обиљежавање ће бити настављено на Косову, у оквиру којег ће се посјетити манастири Дечани и Пећка патријаршија.

У Пећкој патријаршији тим поводом биће служена света литургија 8. октобра, а како је навео митрополит, обиљежавање ће бити и у јужној покрајини, јер је Косово колијевка српског националног бића, државности, али и духовног идентитета.

Обиљежавање ће бити настављено у Београду, у Центру "Сава" гдје ће 8. октобра бити организована велика свечана академија уз музичко-драмски програм под називом "Завет Светога Саве".

Сљедећег дана, 9. октобра биће приказана изложба у Музеју СПЦ у Патријаршији - "Култура, духовност под окриљем СПЦ", гдје ће бити изложени умјетничко-духовно-културни предмети из великог временског распона, од 13. до 20. века, који долазе са свих простора на којима су православни Срби живјели, прије свега са простора почетака постојања СПЦ.

На изложби ће бити изложене рукописне књиге, око 135 рукописних књига из богатог Фундуса који постоји у ризницама СПЦ, као и рукописне књиге од 12. до 13. вијека на пергаменту са сребрним, умјетнички обрађеним оковима, па надаље.

Такође, биће изложене и штампане књиге, затим серија икона из различитих периода, гдје ће моћи да се види развој иконописа кроз историју Цркве, као и текстил, где ће осим Јефимијине похвале, која је урађена на свили златним концем извезена, бити постављене и три вриједне плаштанице, међу којима је и једна Краља Милутина.

За све манифестације није потребан никакав посебан позив, улаз је отворен, а митрополит Порфирије позива све православне хришћане, али не само њих, већ све грађане Србије да их посјете.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Мајка црква је уз православне Србе гдје год живјели Патријарх Порфирије: Мајка црква је уз православне Србе гдје год живјели
Патријарх Порфирије служи у Храму Христа Спаситеља на Дан Републике у Бањалуци Патријарх Порфирије служи у Храму Христа Спаситеља на Дан Републике у Бањалуци
Патријарх Порфирије у петак стиже у Бањалуку Патријарх Порфирије у петак стиже у Бањалуку
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    10h 37m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    19h 29m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    13h 20m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    17h 5m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    8h 12m
    4