Бадњак - Симбол поновног рођења свијета

06.01.2024. 20:00
0
ИЗВОР: novosti.rs

Хришћански празник Божић у прошлости, као ни данас, није се могао замислити без окићеног храстовог дрвета које уз рој варница сагоријева на огњишту и грије дом у божићној ноћи. У њему је сабрана сва симболика старог вјеровања и хришћанске религије.

Упркос глобализацији, која данас меље националне културе и обичаје, бадњак и даље тврдоглаво опстаје у домовима макар и као најмања храстова гранчица украшена црвеним врпцама и житним класјем.

Људи који данас уносе бадњак у кућу најчешће не размишљају о његовој старој симболици, иако су обичаји везани за Бадњи дан неописиво стари. Они обједињују најдревније симболе човјечанства. У њему су уједињени снага храста и прометејски пламен који је разбио мрак и угријао човјечанство.

По хришћанским схватањима, бадњак је симбол дрвета које је Јосиф унио у витлејемску пећину и заложио га да угрије богородицу Марију и тек рођеног богомладенца Исуса. С друге стране, етнолози и антрополози подсјећају на то да је поштовање светог дрвета много старије и да се само надовезује на прастаре старословенске обичаје и вјеровања.

Древни обичаји и религијска схватања поријеклом из прасловенске заједнице одржали су се међу Јужним Словенима боље него код осталих словенских народа управо зато што су се спојили с хришћанском митологијом и ритуалном праксом.

Још су антички путописци описивали Словене као народ који поштује шуме и воде, а храст наводе као њихово најсветије дрво с божанским духом. Савремени научници наводе да је древно вјеровање тврдоглаво опстало до данашњих дана у поштовању посвећених храстовазаписа и нарочито бадњака. Зато по селима и данас домаћини с бадњаком разговарају, засипају га пшеницом и заливају вином прије него што га посијеку, а укућани светом дрвету пјевају "Бадњаче, рођаче" док га уносе у кућу.

Фамилијаран однос с бадњаком расвијетлио је етнолог Веселин Чајкановић, који је у својим истраживањима утврдио да су божићни обичаји најбоље очували неуништиву основу народне религије  поштовање култа предака.

По њему, свечана бадња вечера је била посвећена утемељивачима породице и рода, чија је духовна храна на оном свијету била радост због окупљања потомака бројних као искре бадњака. Посластице и суво воће које су дјеца с весељем тражила у слами разбацаној по поду подсјећала су на то да се ништа не рађа без коријена и да плодове које једемо дугујемо прецима који из подземног свијета тјерају сјеме да клија и развије се у богат род. Зато ни спаљивање светог храста бадњака усред зиме, доба кад природа привидно умире, није чин уништења, већ наговјештај поновног рођења свијета који најављују душе светих предака које ујутро у лику положајника посјећују дом и поздрављају потомке.

Коментари 0
Повезане вијести
Мали Божић: Којим обичајима су се некада обиљежавали Нова година и Васиљевдан? Мали Божић: Којим обичајима су се некада обиљежавали Нова година и Васиљевдан?
Позив вјерницима да бадњаке донесу у порту храма Светог Василија Острошког на Вељинама Позив вјерницима да бадњаке донесу у порту храма Светог Василија Острошког на Вељинама
Јереј Видак Вујадиновић: Симболика Бадњака Јереј Видак Вујадиновић: Симболика Бадњака
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    17h 34m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    15h 3m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    9h 17m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    14h 21m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    5h 29m
    0