Багери све чешће у акцији, руше дивљу градњу у Бањалуци

18.02.2022. 09:21
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Све већи број бесправно изграђених објеката у Бањалуци потврђује и податак да је прошле године порушено њих 47, што је готово дупло више него у 2020. години.

Потврдили су ово за "Независне" из Урбанистичко-грађевинске инспекције, наводећи да су у 2020. години срушена 23 илегално саграђена објеката на територији града.

- Прошле године су извршена 1.922 инспекцијска надзора те су донесена укупно 124 рјешења - казали су из надлежне инспекције. Истакли су да је од укупног броја рјешења, њих 86 донесено као рјешење о рушењу.

Како су даље навели, највећи број бесправно изграђених објеката је саграђен ван центра града. "Инвеститори најчешће бесправно покушавају градити помоћне објекте и ограде, индивидуалне стамбене објекте те стамбене доградње индивидуалних објеката у приградским и рубним насељима", казали су из надлежне инспекције.

Подсјећамо да је у 2019. години, како су раније истакли из Урбанистичко-грађевинске инспекције, срушено 10 објеката због неисправне градње и непостојања грађевинске дозволе.

- У 2018. години је донесено 126 рјешења о рушењу објеката на подручју града који нису имали грађевинску дозволу, а срушено их је 27 - казали су раније из надлежне инспекције.

Након ступања на снагу Закона о легализацији бесправно изграђених објеката РС, илегално саграђени објекти након јула 2018. године не могу бити предмет легализације, те за такве пројекте урбанистичко-грађевински инспектор, након спроведеног поступка, одмах заказују принудно извршење рјешења о рушењу.

Према овом закону, бесправним објектима се сматрају објекти или дијелови објеката изграђени или започети без грађевинске дозволе, као и објекти или његови дијелови који су изграђени на основу грађевинске дозволе на којима је приликом грађења одступљено од ове дозволе и главног пројекта или су без грађевинске дозволе реконструисани.

Казненим одредбама Закона о уређењу простора и грађењу РС запријећене су казне за физичка и правна лица која радове изводе без претходно прибављене грађевинске дозволе, и то од 5.000 до 30.000 КМ за правно лице, а 500 до 5.000 КМ за физичко лице.

Коментари 0
Повезане вијести
Мајка првих четворки у историји Бањалуке: Личе, али већ им сада видим различиту нарав Мајка првих четворки у историји Бањалуке: Личе, али већ им сада видим различиту нарав
Радник пао са зграде, тешко повријеђен Радник пао са зграде, тешко повријеђен
Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    23h 22m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    21h 24m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    20h 17m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    19h 25m
    1
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    13h 52m
    1