Бајден: Масакр над Јерменима био је геноцид

24.04.2021. 21:03
0
ИЗВОР: B92

Амерички предсједник Џо Бајден саопштио је да су отоманске турске снаге починиле геноцид над Јерменима 1915. године, преносе медији.

Бајден је тако постао први амерички предсједник после 40 година који је званично признао геноцид над Јерменима, упркос противљењу Турске.

У саопштењу које је објавила Бијела кућа, наводи се да је „милион и по Јермена депортовано, масакрирано и отјерано у смрт у кампањи истрјебљења“.

- Сваке године на данашњи дан сјећамо се оних који су погинули у геноциду над Јерменима током отоманске ере и посвећујемо се превенцији да се такви злочини не понове. Почевши од 24. априла 1915. године, хапшењем јерменских интелектуалаца и друштвених вођа у Константинопољу од стране отоманских власти, милион и по јермена је депортовано, масакрирано или отјерано у смрт у кампањи истрјебљења. Одајемо почаст жртвама „Медс Јегхерна“ (јерменски израз за „велики злочин“) како страхоте онога што се догодило не би биле изгубљене за историју. И сјећамо их се како бисмо увијек остали опрезни против корозивног утицаја мржње у свим облицима - навео је Бајден.

- Амерички народ одаје почаст свим Јерменима који су изгубили животе у геноциду који је почео пре 106 година - наводи се у саопштењу, преносе "Новости".

Коментари 0
Повезане вијести
Нови Бајденов гаф, споменуо непостојећу државу Нови Бајденов гаф, споменуо непостојећу државу
Мушкарац који је ударио у предсједнички конвој био пијан Мушкарац који је ударио у предсједнички конвој био пијан
Медведев: Деменција корисна ствар у Бајденовом случају Медведев: Деменција корисна ствар у Бајденовом случају
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    10h 31m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    11h 15m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    15h 20m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    15h 24m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    51m
    0