Bajden: Masakr nad Jermenima bio je genocid

24.04.2021. 21:03
0
IZVOR: B92

Američki predsjednik Džo Bajden saopštio je da su otomanske turske snage počinile genocid nad Jermenima 1915. godine, prenose mediji.

Bajden je tako postao prvi američki predsjednik posle 40 godina koji je zvanično priznao genocid nad Jermenima, uprkos protivljenju Turske.

U saopštenju koje je objavila Bijela kuća, navodi se da je „milion i po Jermena deportovano, masakrirano i otjerano u smrt u kampanji istrjebljenja“.

- Svake godine na današnji dan sjećamo se onih koji su poginuli u genocidu nad Jermenima tokom otomanske ere i posvećujemo se prevenciji da se takvi zločini ne ponove. Počevši od 24. aprila 1915. godine, hapšenjem jermenskih intelektualaca i društvenih vođa u Konstantinopolju od strane otomanskih vlasti, milion i po jermena je deportovano, masakrirano ili otjerano u smrt u kampanji istrjebljenja. Odajemo počast žrtvama „Meds Jegherna“ (jermenski izraz za „veliki zločin“) kako strahote onoga što se dogodilo ne bi bile izgubljene za istoriju. I sjećamo ih se kako bismo uvijek ostali oprezni protiv korozivnog uticaja mržnje u svim oblicima - naveo je Bajden.

- Američki narod odaje počast svim Jermenima koji su izgubili živote u genocidu koji je počeo pre 106 godina - navodi se u saopštenju, prenose "Novosti".

Komentari 0
Povezane vijesti
Novi Bajdenov gaf, spomenuo nepostojeću državu Novi Bajdenov gaf, spomenuo nepostojeću državu
Muškarac koji je udario u predsjednički konvoj bio pijan Muškarac koji je udario u predsjednički konvoj bio pijan
Medvedev: Demencija korisna stvar u Bajdenovom slučaju Medvedev: Demencija korisna stvar u Bajdenovom slučaju
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    14h 7m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    12h 9m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    11h 2m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    11h 7m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    10h 10m
    1