Бака Будимка посљедња Српкиња у селу Берково на Косову и Метохији

20.04.2020. 12:37
0
ИЗВОР: СРНА

Будимка Живковић /84/ посљедња је Српкиња у селу Берково, у општини Клина - живи сама са вјерним пријатељима кучићима Димом и Тимом од када су злочинци Рамуша Харадинаја протјерали остале Србе повратнике.

Харадинајеве хорде вјешале људе и пљачкале куће

Будимка вјерује да ће, када се она коначно "пресели" из Беркова на мјесно гробље у сусједном Крушеву, угаснути последње кандило које се димило од повлачења српске војске и полиције у јуна 1999. године. До НАТО агресије, педесетак српских кућа са око 300 чланова било је у Беркову, ослоњеном на магистрални пут Приштина-Пећ.

- Обрисаше нас Харадинајеве хорде, које су у првих неколико дана након што је Слобадан Милошевић рекао војсци и полицији да оду из Метохије, нагрнули на све што је било српско, па и на католичке фамилије у којима је било Срба.... Ко је могао живу главу да изнесе тај је славио. Злочинци су људе вешали и стрељали, а онда пљачкали куће и палили. Тако није било ни за време Бугара и Немаца - прича бака Будимка.

"Посјетиоци" са бритвама у рукама

У изгнанству је провела десет година, потуцајући се од браће до сестара, а онда су јој јавили да може да се врати и да ће јој саградити кућицу на очевом имању.

- То ми је био најсретнији дан у животу. Поново сам се родила. Дошла сам ту на имање, у моје Берково, у коме свака травка мирише и сећа ме на сретно време, када сам ја, као и сви Срби у Метохији, могла да будем Српкиња и да се не кријем иза зидина -  каже Будимка.

Почетком 2010. године у Беркову је саграђено тридесетак повратничких кућа, површине од 45 до 65 метара квадратних. Вратило се четрдесет душа. Али, у року од недјељу дана многи су морали поново да бјеже, јер су им Албанци, дан и ноћ, долазили на врата са бритвама у рукама, и остављали рок од 24 сата да нестану или ће "радити конопац и оружје".

- Нису имали избора сем да оду. Остало нас је десетак и онда, дан по дан, година по година, без икакве заштите... Џаба та Харадинајева полиција, јер су то они што су били у торористичкој ОВК. Тако ја остадох сама као пањ - објашњава Будимка.

Тукли и кучиће - Тима и Дима

Напомиње да је само у посљедњих годину дана, а највише прошле јесени, продато осам кућа Живковића и по неколико кућа Степића и Гвозденовића, те да је памет више не служи да преброји све продате куће и имања.

- У јесен су нагрнули са свих страна. Обили су куће, својим очима сам гледала...Три пуна дана су долазили товарили и носили. Нигде полиције и војске /КФОР-а/. Уверена сам да су им они /КФОР/ и дали знак да пљачкају и разносе српско. Чак су и мени ноћима долазили, лупали у прозор, дрмусали вратима, пребијали кучиће Дима и Тима, и на крају одустали...И сада, самујем и чезнем да видим Србина и чујем српску реч -  каже бака Будимка.

Она чека да јој се јаве бар дјеца њеног мужа из његовог првог брака, иначе католика по вјероисповијести, јер их је отхранила, чувала и извела на пут...

Ма каква корона - Газила су већа зла

О корони Будимка и не размишља - што би се плашила вируса, када су је "у веку газила и газе већа зла".

- Нама ништа неће бити. Али ће оне који су хтели да нас затру добрано да сахрани - вјерује бака Будимка и каже да се зло враћа ономе ко га другом чини.

Коментари 0
Повезане вијести
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    12h 58m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    14h 13m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    20h 4m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    18h 31m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    20h 23m
    0