Baka Budimka posljednja Srpkinja u selu Berkovo na Kosovu i Metohiji

20.04.2020. 12:37
0
IZVOR: SRNA

Budimka Živković /84/ posljednja je Srpkinja u selu Berkovo, u opštini Klina - živi sama sa vjernim prijateljima kučićima Dimom i Timom od kada su zločinci Ramuša Haradinaja protjerali ostale Srbe povratnike.

Haradinajeve horde vješale ljude i pljačkale kuće

Budimka vjeruje da će, kada se ona konačno "preseli" iz Berkova na mjesno groblje u susjednom Kruševu, ugasnuti poslednje kandilo koje se dimilo od povlačenja srpske vojske i policije u juna 1999. godine. Do NATO agresije, pedesetak srpskih kuća sa oko 300 članova bilo je u Berkovu, oslonjenom na magistralni put Priština-Peć.

- Obrisaše nas Haradinajeve horde, koje su u prvih nekoliko dana nakon što je Slobadan Milošević rekao vojsci i policiji da odu iz Metohije, nagrnuli na sve što je bilo srpsko, pa i na katoličke familije u kojima je bilo Srba.... Ko je mogao živu glavu da iznese taj je slavio. Zločinci su ljude vešali i streljali, a onda pljačkali kuće i palili. Tako nije bilo ni za vreme Bugara i Nemaca - priča baka Budimka.

"Posjetioci" sa britvama u rukama

U izgnanstvu je provela deset godina, potucajući se od braće do sestara, a onda su joj javili da može da se vrati i da će joj sagraditi kućicu na očevom imanju.

- To mi je bio najsretniji dan u životu. Ponovo sam se rodila. Došla sam tu na imanje, u moje Berkovo, u kome svaka travka miriše i seća me na sretno vreme, kada sam ja, kao i svi Srbi u Metohiji, mogla da budem Srpkinja i da se ne krijem iza zidina -  kaže Budimka.

Početkom 2010. godine u Berkovu je sagrađeno tridesetak povratničkih kuća, površine od 45 do 65 metara kvadratnih. Vratilo se četrdeset duša. Ali, u roku od nedjelju dana mnogi su morali ponovo da bježe, jer su im Albanci, dan i noć, dolazili na vrata sa britvama u rukama, i ostavljali rok od 24 sata da nestanu ili će "raditi konopac i oružje".

- Nisu imali izbora sem da odu. Ostalo nas je desetak i onda, dan po dan, godina po godina, bez ikakve zaštite... Džaba ta Haradinajeva policija, jer su to oni što su bili u tororističkoj OVK. Tako ja ostadoh sama kao panj - objašnjava Budimka.

Tukli i kučiće - Tima i Dima

Napominje da je samo u posljednjih godinu dana, a najviše prošle jeseni, prodato osam kuća Živkovića i po nekoliko kuća Stepića i Gvozdenovića, te da je pamet više ne služi da prebroji sve prodate kuće i imanja.

- U jesen su nagrnuli sa svih strana. Obili su kuće, svojim očima sam gledala...Tri puna dana su dolazili tovarili i nosili. Nigde policije i vojske /KFOR-a/. Uverena sam da su im oni /KFOR/ i dali znak da pljačkaju i raznose srpsko. Čak su i meni noćima dolazili, lupali u prozor, drmusali vratima, prebijali kučiće Dima i Tima, i na kraju odustali...I sada, samujem i čeznem da vidim Srbina i čujem srpsku reč -  kaže baka Budimka.

Ona čeka da joj se jave bar djeca njenog muža iz njegovog prvog braka, inače katolika po vjeroispovijesti, jer ih je othranila, čuvala i izvela na put...

Ma kakva korona - Gazila su veća zla

O koroni Budimka i ne razmišlja - što bi se plašila virusa, kada su je "u veku gazila i gaze veća zla".

- Nama ništa neće biti. Ali će one koji su hteli da nas zatru dobrano da sahrani - vjeruje baka Budimka i kaže da se zlo vraća onome ko ga drugom čini.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN? Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN?
Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca
Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    9h 28m
    4
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    18h 20m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    12h 11m
    0
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    15h 56m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    7h 3m
    4