Бећковић и сребренички гуслари наступили у Чуругу

30.05.2022. 11:34
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Академик Матија Бећковић и млади гуслари из Сребренице Драгомир Максимовић и Душан Пејић наступили су у програму у оквиру вазнесењских свечаности и славе Цркве Вазнесења Господњег у Чуругу у општини Жабаљ, у Војводини.

У пуној сали парохијског дома Бећковић, Пејић и Максимовић приредили су у суботу изузетно занимљив лирско- епски програм, уз честе аплаузе присутних који су до краја пажљиво пратили наступе извођача.

Вишедневне културно-духовне свечаности у Чуругу организују се поводом Спасовдана, крсне славе Цркве Вазнесења Господњег, те обиљежавања 160 година од завршетка њене изградње.

Црква у Чуругу је међу ријеткима са три звоника, централним већим и два мања са обје стране.

Са импозантним димензијама од 23,5 хвати дужине и осам хвати ширине или унутрашњих 52 са 21 метар, била је највећа српска црква до изградње Храма Светог Саве на Врачару.

Ријеч је о јединственој монументалној грађевини са изузетним архитектонским рјешењима и детаљима, чији свод звоника подупиру четири висока округла стуба.

План за израду јединственог иконостаса који не допире до сводова, односно плафона, израдио је тадашњи управник Високе школе у Београду Михаило Ватровић.

Према доступним подацима, прије овог храма, у Чуругу су изграђене три српске цркве које су освајачи порушили и спалили, што говори о дугом присуству Срба на овом простору, али и њиховој побожности и оданости православној вјери и српском националном бићу.

Коментари 0
Повезане вијести
Бећковић говорио стихове из пјесме "Косово поље" Бећковић говорио стихове из пјесме "Косово поље"
Ћераћемо се још: Све може бити – сем да се нећемо ћерати! Ћераћемо се још: Све може бити – сем да се нећемо ћерати!
Око 350 пријављених за акцију добровољног даривања крви у Источном Новом Сарајеву (ФОТО) Око 350 пријављених за акцију добровољног даривања крви у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    12h 11m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 7m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    11h 11m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    8h 4m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    10h 1m
    0