Београд и Подгорица спремни да ресетују односе и отворе нову еру

29.06.2022. 14:48
0
ИЗВОР: srna.rs

Србија и Црна Гора спремне су да ресетују своје односе, окрену "нови лист", подигну односе на највећи могући ниво и отворе еру много ближих и бољих и политичких и економских и међусобних односа, поручили су у Београду премијери Србије и Црне Горе Ана Брнабић и Дритан Абазовић.

Брнабићева је након састанка у Палати Србија рекла на заједничкој прес-конференцији да је ова посјета црногорског премијера изузетно важна и да нема ближих од Србије и Црне Горе, и политички и економски, те да их повезују све врсте односа.

- Желимо, и ви и ми, да ресетујемо односе и уђемо у еру изузетно добрих односа - нагласила је она, те додала да је Србија потпуно отворена за рјешавање отворених и тешких питања са Црном Гором и унапређивање политичких и економских односа. Србија је заиста спремна да отвори еру много ближих и бољих и политичких и економских и међусобних односа - истакла је она.

Наводећи да се нека питања могу брзо ријешити, она је рекла да је невјероватно да већ 12 година између Србије и Црне Горе не постоји директни платни промет, што могу да ријеше централне банке.

Брнабићева, којој је данас упућен позив да посјети званично Црну Гору, истакла је да је на састанку било ријечи и о три најважније теме за грађане - а то су храна, енергенти и инфраструктурно повезивање, те поновила да ће се Срби побринути да њени партнери и пријатељи у региону имају довољно хране.

Она је додала да постоји огроман потенцијал за сарадњу у енергетици у будућности како би се обезбиједила енергетска независност и стабилност и у том контексту указала на хидропотенцијале и регионалне пројекте Србије, Црне Горе и БиХ који се односе на Хидроелектрану "Бук Бијела".

- О томе можемо лако да се договоримо да хидропотенцијале заједно искористИмо у складу свим међународним стандаридма за заштиту животне средине и да ове три земље добију додатне значајне енергетске капацитете - рекла је она.

Брнабићева је изразила спремност Србије да се инфраструктурно, путно и жељезнички повеже са Црном Гором и да у најкраћем року заврши ауто-пут од Пожеге до Бољара, до границе са Црном Гором, иако ће то бити најскупљи ауто-пут који је градила, као и да се реконстурише пруга која води до црногорске луке Бар.

Она је додала да је Србија спремна да Црној Гори предочи све информације о бенефитима које имају грађани од иницијативе "Отворени Балкан".

Када је ријеч о њеној узвратној посјети Црној Гори, Брнабићева је рекла да ће се видјети да ли ће то учинити она у овом мандату или нови премијер. "Свакако ће бити нови председник Владе, можда ћу бити ја, можда неки нови", додала је она.

Црногорски премијер Дритан Абазовић задовољан је што се његова прва регионална посјета на овој функцији дешава Београду, те истакао да двије државе треба да "окрену нови лист" и политичке и генералне односе подигну на на највећи могући ниво.

- То је политика наше владе, а биће и са другим комшијским земљама, али неприродно је да због блискости двије земље буде било каквог шума у комуникацији. Осјећам ту енергију у Београду да је започео нови циклус, а спорна питања да затварамо у корист грађана - рекао је он.

Он је рекао да је добио увјеравања у Србији да неће бити рестрикција за Црну Гору, што се тиче хране,као и да се мора бити спреман за сценарија за зиму по питању енергената.

Абазовић је указао на стратешко стварање коридора жељезница, како би и Србија добила могућност да користи и луку Бар за бизнис, што ће бити "вин-вин" варијанта за све.

- У нама имате великог пријатеља, дошао је моменат да се западни Балкан третира на неки други начин. Морају односи у региону бити много бољи него раније...  - истакао је Абазовић.

Премијери су истакли да је на састанку било ријечи и отвореним питањима као што су постављање амбасадора, случај Светозара Маровића чије изручење од Србије тражи Црна Гора, као и заустављање црногорског посланика на граници, те изразили наду да ће та питања бити ријешена ускоро, као и да ће нови амбасадори бити постављени.

Брнабићева очекује да се питање амбасадора ускоро склони са дневног реда, а да се питањем Маровића баве надлежни органи, док је Абазовић рекао да Црна Гора није вршила притисак на Србију да се то питање одмах ријеши, али да очекује да буде ријешено.

Што се тиче Темељног уговора са Српском православном црквом у Црној Гори, Абазовић је рекао да је он премијер који води европску и секуларну државу и да ће све вјерске заједнице имати потпуно идентичан третман, а свако отворено питање биће у складу са уставом и законом.

- Циљ и жеља грађана Црне Горе је да се то питање затвори. Текст уговора је у потпуности у складу са законом. Ова влада ће то питање ријешити - додао је Абазовић, који је потврдио да ће се сутра у Београду кратко састати са Његовом светошћу патријархом српским Порфиријем.

Када је ријеч о заједничким енергетским пројектима, Абазовић је рекао да је Црној Гори као еколошкој држави приоритет енергија путем сунца и вјетра, али да жели да буде дио мреже за природни гас, из Албаније до луке Бар, као и да је заинтересована и за неке заједничке енергетске објекте уз високе еколошке стандарде.

Коментари 0
Повезане вијести
До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији
У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић
Годишњица страдања Милице Ракић Годишњица страдања Милице Ракић
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    15h 4m
    5
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    23h 56m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    17h 47m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    12h 39m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    21h 32m
    0