Beograd i Podgorica spremni da resetuju odnose i otvore novu eru

29.06.2022. 14:48
0
IZVOR: srna.rs

Srbija i Crna Gora spremne su da resetuju svoje odnose, okrenu "novi list", podignu odnose na najveći mogući nivo i otvore eru mnogo bližih i boljih i političkih i ekonomskih i međusobnih odnosa, poručili su u Beogradu premijeri Srbije i Crne Gore Ana Brnabić i Dritan Abazović.

Brnabićeva je nakon sastanka u Palati Srbija rekla na zajedničkoj pres-konferenciji da je ova posjeta crnogorskog premijera izuzetno važna i da nema bližih od Srbije i Crne Gore, i politički i ekonomski, te da ih povezuju sve vrste odnosa.

- Želimo, i vi i mi, da resetujemo odnose i uđemo u eru izuzetno dobrih odnosa - naglasila je ona, te dodala da je Srbija potpuno otvorena za rješavanje otvorenih i teških pitanja sa Crnom Gorom i unapređivanje političkih i ekonomskih odnosa. Srbija je zaista spremna da otvori eru mnogo bližih i boljih i političkih i ekonomskih i međusobnih odnosa - istakla je ona.

Navodeći da se neka pitanja mogu brzo riješiti, ona je rekla da je nevjerovatno da već 12 godina između Srbije i Crne Gore ne postoji direktni platni promet, što mogu da riješe centralne banke.

Brnabićeva, kojoj je danas upućen poziv da posjeti zvanično Crnu Goru, istakla je da je na sastanku bilo riječi i o tri najvažnije teme za građane - a to su hrana, energenti i infrastrukturno povezivanje, te ponovila da će se Srbi pobrinuti da njeni partneri i prijatelji u regionu imaju dovoljno hrane.

Ona je dodala da postoji ogroman potencijal za saradnju u energetici u budućnosti kako bi se obezbijedila energetska nezavisnost i stabilnost i u tom kontekstu ukazala na hidropotencijale i regionalne projekte Srbije, Crne Gore i BiH koji se odnose na Hidroelektranu "Buk Bijela".

- O tome možemo lako da se dogovorimo da hidropotencijale zajedno iskoristImo u skladu svim međunarodnim standaridma za zaštitu životne sredine i da ove tri zemlje dobiju dodatne značajne energetske kapacitete - rekla je ona.

Brnabićeva je izrazila spremnost Srbije da se infrastrukturno, putno i željeznički poveže sa Crnom Gorom i da u najkraćem roku završi auto-put od Požege do Boljara, do granice sa Crnom Gorom, iako će to biti najskuplji auto-put koji je gradila, kao i da se rekonsturiše pruga koja vodi do crnogorske luke Bar.

Ona je dodala da je Srbija spremna da Crnoj Gori predoči sve informacije o benefitima koje imaju građani od inicijative "Otvoreni Balkan".

Kada je riječ o njenoj uzvratnoj posjeti Crnoj Gori, Brnabićeva je rekla da će se vidjeti da li će to učiniti ona u ovom mandatu ili novi premijer. "Svakako će biti novi predsednik Vlade, možda ću biti ja, možda neki novi", dodala je ona.

Crnogorski premijer Dritan Abazović zadovoljan je što se njegova prva regionalna posjeta na ovoj funkciji dešava Beogradu, te istakao da dvije države treba da "okrenu novi list" i političke i generalne odnose podignu na na najveći mogući nivo.

- To je politika naše vlade, a biće i sa drugim komšijskim zemljama, ali neprirodno je da zbog bliskosti dvije zemlje bude bilo kakvog šuma u komunikaciji. Osjećam tu energiju u Beogradu da je započeo novi ciklus, a sporna pitanja da zatvaramo u korist građana - rekao je on.

On je rekao da je dobio uvjeravanja u Srbiji da neće biti restrikcija za Crnu Goru, što se tiče hrane,kao i da se mora biti spreman za scenarija za zimu po pitanju energenata.

Abazović je ukazao na strateško stvaranje koridora željeznica, kako bi i Srbija dobila mogućnost da koristi i luku Bar za biznis, što će biti "vin-vin" varijanta za sve.

- U nama imate velikog prijatelja, došao je momenat da se zapadni Balkan tretira na neki drugi način. Moraju odnosi u regionu biti mnogo bolji nego ranije...  - istakao je Abazović.

Premijeri su istakli da je na sastanku bilo riječi i otvorenim pitanjima kao što su postavljanje ambasadora, slučaj Svetozara Marovića čije izručenje od Srbije traži Crna Gora, kao i zaustavljanje crnogorskog poslanika na granici, te izrazili nadu da će ta pitanja biti riješena uskoro, kao i da će novi ambasadori biti postavljeni.

Brnabićeva očekuje da se pitanje ambasadora uskoro skloni sa dnevnog reda, a da se pitanjem Marovića bave nadležni organi, dok je Abazović rekao da Crna Gora nije vršila pritisak na Srbiju da se to pitanje odmah riješi, ali da očekuje da bude riješeno.

Što se tiče Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori, Abazović je rekao da je on premijer koji vodi evropsku i sekularnu državu i da će sve vjerske zajednice imati potpuno identičan tretman, a svako otvoreno pitanje biće u skladu sa ustavom i zakonom.

- Cilj i želja građana Crne Gore je da se to pitanje zatvori. Tekst ugovora je u potpunosti u skladu sa zakonom. Ova vlada će to pitanje riješiti - dodao je Abazović, koji je potvrdio da će se sutra u Beogradu kratko sastati sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim Porfirijem.

Kada je riječ o zajedničkim energetskim projektima, Abazović je rekao da je Crnoj Gori kao ekološkoj državi prioritet energija putem sunca i vjetra, ali da želi da bude dio mreže za prirodni gas, iz Albanije do luke Bar, kao i da je zainteresovana i za neke zajedničke energetske objekte uz visoke ekološke standarde.

Komentari 0
Povezane vijesti
Do aprila prijedlog za obavezno služenje vojnog roka u Srbiji Do aprila prijedlog za obavezno služenje vojnog roka u Srbiji
U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić
Godišnjica stradanja Milice Rakić Godišnjica stradanja Milice Rakić
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    21h 42m
    5
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    19h 17m
    7
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    5h 16m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    3h 43m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    5h 35m
    0