Berjan: Pokrenuću inicijativu da se svi zvaničnici u Srpskoj podvrgnu testiranju na droge

16.11.2023. 13:17
3
IZVOR: katera.news

U  akciji kodnog naziva „Kode“, koja je sprovedena 14. novembra, MUP Republike Srpske, u saradnji sa Europol-om, slobode je lišio 15 lica, koji se sumnjiče da su već duži vremenski period na području Istočnog Sarajeva dogovarala kupovinu, distribuciju i novčanu isplatu različitih vrsta droga i na taj način stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosi od 2.750.000,00 KM.

O ovoj aktuelnoj temi i situaciji na području Istočnog Sarajeva danas su na konferenciji za novinare govorili Darko Berjan, poslanik Srpske demokratske stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Miroslav Lučić, član Odbora za obrazovanje Opštinskog odbora SDS Istočna Ilidža.

 Berjan je naveo da je jedno od uhapšenih lica bilo u okruženju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u njegovom boravku u Istočnom Sarajevu i Sarajeva, te da za to postoje dokazi, fotografije koje su javne.

- Na jednoj od fotografiji se vidi kako se pomenuto lice rukuje sa Dodikom, još 2020. godine, dok se na drugoj fotografiji vide zajedno u posjeti Sarajevu, kada je Dodik išao na ročište u Sud Bosne i Hercegovine. Lica uhapšena u ovoj akciji se stalno nalaze sa zvaničnicima SNSD-a, gradonačelnicima, ministrima, ili su u njihovoj neposrednoj blizini i za to, takođe, postoje dokazi - naveo je Berjan.

Slika

Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Kao poslanik SDS-a , Berjan je upitao „da li predsjednik Dodik zna sa kojim licima dolazi u službene posjete institucijama Srpske i FBiH“.

- Možda Dodik i nije znao, ali se onda pitamo da li su bezbjednosne službe bile upoznate sa tim. Ako nisu znale, onda smo zabrinuti za bezbjednost predsjednika Republike Srpske – rekao je Berjan.

Slika

Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

On je upitao kako je moguće da zvaničnici SNSD-a budu u društvu lica koja se dovode u vezu sa počinjenjem krivičnog djela „Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga“.

Ističe, simptomatično je i to što su u akciji uhapšena i lica koja rade u Javnom preduzeću „Pošta Srpske“, pa se nameće pitanje da li su oni „sumnjive“ poslove radili u toku radnog vremena.

Kako bi se zaustavila priča o tome da su svi političari isti, dodaje Berjan, pokrenuće inicijativu da se svi zvaničnici u Republici Srpskoj podvrgnu testiranju na opojne droge.

Osvrnuvši se na globalni problem, Berjan je istakao da izuzetak nije ni Istočno Sarajevu u kojem se droga sve više „uvukla“ u srednje, pa i osnovne škole.

Slika

Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Izražavajući zabrinutost, član Odbora za obrazovanje Opštinskog odbora SDS Istočna Ilidža Miroslav Lučić, rekao je da se provode akcije hapšenja lica, koji nakon izvjesnog vremena bivaju pušteni na slobodu.

- Želim da podržim pripadnike MUP-a Srpske i sve poštene policajce koji se bore protiv ove pošasti. Broj uhapšenih lica govori o velikom broju ljudi koji su uključeni u ovaj „biznis“, ali i o tome da postoji narko-mreža i njihovi rukovodioci koji su u prostoru koji je nedostupan MUP-u, tužilaštvu i sudovima – rekao je Lučić.

On je naveo da je poznato da na području grada Istočno Sarajevo postoje četiri srednje i devet osnovnih škole, te da osnovci, prema saznanjima, zloupotrebljavaju lakše droge.

- Kao Odbora za obrazovanje Opštinskog odbora SDS Istočna Ilidža pozivamo sve subjekte koji su zainteresovani za rješavanje ovog problema ili borbu protiv zloupotrebe droga, da se uključe. Svi zvaničnici SDS-a su spremni, zajedno sa pedagozima, socijolozima, direktorima, savjetom učenika i roditelja, školskim odborima, nastavnicima, profesorima, nevladinim sektorom, centrima za socijalni rad, domovima zdravlja, MUP-om, tužilaštvom i sudovoma, da se bore i pruže podršku u borbi protiv ove pošasti – naveo je on.

On je izrazio nadu da će „svi zajedno nastojati da ozdrave naše društvo“.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    gago 18.11.2023. 09:35
    Svi oni koji žive od politike trebaju se testirati na opijate 🤔
  • Generic placeholder image
    Tito 16.11.2023. 15:45
    Koliko od te četri srednje škole ima grijanje???
  • Generic placeholder image
    Vesna 16.11.2023. 15:12
    Kad se toliko brinete za sugrađane zašto ne sagradite most preko Kasindolske rijeke koji je voda odnijela prije nekoliko godina. U tom dijelu opštine se kućama može prići jedino pješice gospodo Berjan i Lučuć. A to da li je neko u radnom vremenu ili mimo radnog vremena dilao drogu ili uopšte nije dilao drogu prepustite nadležnima. Počnite se baviti onim za šta su vam sugrađani dali povjerenje.
Povezane vijesti
Lučić: Cijeniti žrtvu sarajevskih Srba Lučić: Cijeniti žrtvu sarajevskih Srba
Lučić: Srbi nisu ustuknuli pred najvećom vojnom silom Lučić: Srbi nisu ustuknuli pred najvećom vojnom silom
Uspostavljanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena (FOTO) Uspostavljanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena (FOTO)
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    17h 19m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    18h 3m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    22h 8m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    22h 12m
    2
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    7h 39m
    0