Бесплатне карте на Јахорини направиле проблем родитељима и професорима

06.09.2024. 14:23
8
ИЗВОР: capital.ba

Због бесплатних карти за скијање које је Олимпијски центар Јахорина у прошлој сезони дијелио ученицима средњих и основних школа са подручја Источног Сарајева, дошло је до огромног броја изостанака због чега је реаговало и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

На ово је јуче упозорила професорица на Правном факултету Младенка Говедарица која је уједно и члан школског одбора Средњошколског центра Пале током јавне трибине „Шта Пале и Паљани имају од Јахорине“.

 

Она сматра да је највећу грешку направило руководство Олимпијског центра, јер је скијање било дозвољено само радним данима, односно бесплатне карте за дане викенда нису важиле.

- Д‌јеца су бјежала из школе како би скијала, а родитељи су били принуђени да то правдају. Савјет родитеља и Школски одбор је на полугодишту добио извјештај и упозорење министарства да сваки ђак Средњошколског центра Пале у просјеку изостане до 60 часова наставе. То је страшно јер имамо огромне рупе у знању те д‌јеце - казала је она.

Додала је да је о овом проблему писала руководству Олимпијског центра и начелнику општине Пале, али да никаквог одговора није било.

- Нас занима, зашто се д‌јеци не допусти да скијају и викендом. Разумијемо да су гужве и да долази огроман број људи, али и даље сматрам да им се то мора дозволити. Нико нема право да им ускрати њихову планину - казала је Говедарица.

Предсједник Надзорног одбора ОЦ Јахорина Недељко Елек је рекао да је велики број изостанака проблем, али и додао да у томе не види своју кривицу. Каже да ђаци нису могли скијати викендом искључиво због безбједности.

- Гужве су викендом огромне и ако би ту пустили д‌јецу дошло би до бројних фрактура и ломова. Ово је наш максимум - казао је он.

Према његовим ријечима, рад школа је организован у двије смјене, па онима који иду у прву препоручује да на планину дођу након наставе, а да они из друге смјене поране и скијају се прије школе.

- Врло је тешко угодити свима. Да је супротно и да могу да скијају викендом, поједини би се јавили и жалили да никада нису са својом д‌јецом јер иду на Јахорину - закључио је он.

Подсјећамо, у акцији „Буди дијете Јахорине“ право учешћа су имали сви ученици из шест локалних заједница са подручја града Источно Сарајево.

Коментари 8
  • Generic placeholder image
    Za Jova 06.09.2024. 22:40
    Pitanja vezana za ucenike jesu tema organa skola. Ostala pitanja imaju druge adrese. Iz teksta je ko dan jasno da zena pita kao clan skolskog odbora.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 06.09.2024. 22:28
    Škole su nam postale rasadnik debila tako da je za djecu korisnije provesti dan na skijanju nego dan u školi.
  • Generic placeholder image
    Re:Jovo 06.09.2024. 20:16
    Jovo!!!
    Promašili ste totalno.
    Profesorica nije član Upravnog odbora Olimpijskog centra, nego školskog odbora. Ona komentariše temu koja se tiče učenika. Nije zadužena, niti na bilo koji način odgovorna za ostala dešavanja na Jahorini.
  • Generic placeholder image
    Joво 06.09.2024. 19:28
    Ако је ово једини проблем на Јахорини који је уочен од професора Универзитета и то професора Кривичног процесног права, е онда нам је добро.
  • Generic placeholder image
    Batak 06.09.2024. 18:10
    Svakako da ne bi bilo ose djeci dati i vikendom skijanje, ali predstaciti na taj način problem da je za egzodus djece sa nastave krivica OC -a, a ne roditelja i škole je apsolutni nosnses. Sutra se tako za svaki brijeg sa časa moze dati trivijalan razlog. A Olimpijski centar je akcionarsko društvo, kome je na prvom mjestu svakako dobit i ne treba imati neke posebne iluzije....
  • Generic placeholder image
    маша 06.09.2024. 16:55
    Не вриједи њима давати никакве примједбе ни сугестије, јер свакако неће ништа предузети.
    Само ми је жао дјеце која неће да изостају намјенски, а викендом не могу да скијају када немају никакве школске или ваннаставне обавезе....
  • Generic placeholder image
    Soko 06.09.2024. 14:59
    Za Pogrešno, tako je....
  • Generic placeholder image
    Pogrešno 06.09.2024. 14:47
    Cjenjena profesorice, obratili ste se na pogrešne adrese. Ni Olimpijski centar, ni Opština Pale, nego centralni komitet SNSD
Повезане вијести
Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
Посљедице НАТО бомби са осиромашеним уранијумом се и данас осјећају Посљедице НАТО бомби са осиромашеним уранијумом се и данас осјећају
Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 4m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 46m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 14m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 35m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 44m
    0