Besplatne karte na Jahorini napravile problem roditeljima i profesorima

06.09.2024. 14:23
8
IZVOR: capital.ba

Zbog besplatnih karti za skijanje koje je Olimpijski centar Jahorina u prošloj sezoni dijelio učenicima srednjih i osnovnih škola sa područja Istočnog Sarajeva, došlo je do ogromnog broja izostanaka zbog čega je reagovalo i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Na ovo je juče upozorila profesorica na Pravnom fakultetu Mladenka Govedarica koja je ujedno i član školskog odbora Srednjoškolskog centra Pale tokom javne tribine „Šta Pale i Paljani imaju od Jahorine“.

 

Ona smatra da je najveću grešku napravilo rukovodstvo Olimpijskog centra, jer je skijanje bilo dozvoljeno samo radnim danima, odnosno besplatne karte za dane vikenda nisu važile.

- D‌jeca su bježala iz škole kako bi skijala, a roditelji su bili prinuđeni da to pravdaju. Savjet roditelja i Školski odbor je na polugodištu dobio izvještaj i upozorenje ministarstva da svaki đak Srednjoškolskog centra Pale u prosjeku izostane do 60 časova nastave. To je strašno jer imamo ogromne rupe u znanju te d‌jece - kazala je ona.

Dodala je da je o ovom problemu pisala rukovodstvu Olimpijskog centra i načelniku opštine Pale, ali da nikakvog odgovora nije bilo.

- Nas zanima, zašto se d‌jeci ne dopusti da skijaju i vikendom. Razumijemo da su gužve i da dolazi ogroman broj ljudi, ali i dalje smatram da im se to mora dozvoliti. Niko nema pravo da im uskrati njihovu planinu - kazala je Govedarica.

Predsjednik Nadzornog odbora OC Jahorina Nedeljko Elek je rekao da je veliki broj izostanaka problem, ali i dodao da u tome ne vidi svoju krivicu. Kaže da đaci nisu mogli skijati vikendom isključivo zbog bezbjednosti.

- Gužve su vikendom ogromne i ako bi tu pustili d‌jecu došlo bi do brojnih fraktura i lomova. Ovo je naš maksimum - kazao je on.

Prema njegovim riječima, rad škola je organizovan u dvije smjene, pa onima koji idu u prvu preporučuje da na planinu dođu nakon nastave, a da oni iz druge smjene porane i skijaju se prije škole.

- Vrlo je teško ugoditi svima. Da je suprotno i da mogu da skijaju vikendom, pojedini bi se javili i žalili da nikada nisu sa svojom d‌jecom jer idu na Jahorinu - zaključio je on.

Podsjećamo, u akciji „Budi dijete Jahorine“ pravo učešća su imali svi učenici iz šest lokalnih zajednica sa područja grada Istočno Sarajevo.

Komentari 8
  • Generic placeholder image
    Za Jova 06.09.2024. 22:40
    Pitanja vezana za ucenike jesu tema organa skola. Ostala pitanja imaju druge adrese. Iz teksta je ko dan jasno da zena pita kao clan skolskog odbora.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 06.09.2024. 22:28
    Škole su nam postale rasadnik debila tako da je za djecu korisnije provesti dan na skijanju nego dan u školi.
  • Generic placeholder image
    Re:Jovo 06.09.2024. 20:16
    Jovo!!!
    Promašili ste totalno.
    Profesorica nije član Upravnog odbora Olimpijskog centra, nego školskog odbora. Ona komentariše temu koja se tiče učenika. Nije zadužena, niti na bilo koji način odgovorna za ostala dešavanja na Jahorini.
  • Generic placeholder image
    Jovo 06.09.2024. 19:28
    Ako je ovo jedini problem na Jahorini koji je uočen od profesora Univerziteta i to profesora Krivičnog procesnog prava, e onda nam je dobro.
  • Generic placeholder image
    Batak 06.09.2024. 18:10
    Svakako da ne bi bilo ose djeci dati i vikendom skijanje, ali predstaciti na taj način problem da je za egzodus djece sa nastave krivica OC -a, a ne roditelja i škole je apsolutni nosnses. Sutra se tako za svaki brijeg sa časa moze dati trivijalan razlog. A Olimpijski centar je akcionarsko društvo, kome je na prvom mjestu svakako dobit i ne treba imati neke posebne iluzije....
  • Generic placeholder image
    maša 06.09.2024. 16:55
    Ne vrijedi njima davati nikakve primjedbe ni sugestije, jer svakako neće ništa preduzeti.
    Samo mi je žao djece koja neće da izostaju namjenski, a vikendom ne mogu da skijaju kada nemaju nikakve školske ili vannastavne obaveze....
  • Generic placeholder image
    Soko 06.09.2024. 14:59
    Za Pogrešno, tako je....
  • Generic placeholder image
    Pogrešno 06.09.2024. 14:47
    Cjenjena profesorice, obratili ste se na pogrešne adrese. Ni Olimpijski centar, ni Opština Pale, nego centralni komitet SNSD
Povezane vijesti
Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
Posljedice NATO bombi sa osiromašenim uranijumom se i danas osjećaju Posljedice NATO bombi sa osiromašenim uranijumom se i danas osjećaju
Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 10m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 52m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 20m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 41m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 50m
    0