Бесплатно школовање све скупље

13.05.2022. 20:10
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Уџбеници у Српској поскупјели су за 30 одсто, па комплет књига за старије основце сада кошта и више од 200 марака.

Цијене комплета уџбеника за старије разреде, без другог страног језика и уџбеника који се користе у више разреда, коштају 206 КМ за шести разред, 189 КМ за седми, 219 КМ за осми и 204 марке за девети разред, прецизирали су из Завода за уџбенике и наставна средства РС.

Комплети књига за школарце скупљи су тако у односу на раније године за 50-ак марака.

На ове цијене треба додати још 20-ак марака, колико коштају уџбеник и радна свеска за страни језик.

Нови уџбеници

У Заводу тврде да је било неминовно да дође до поскупљења с обзиром на ситуацију на свјетском тржишту, те свакодневан раст цијена енергената и репроматеријала.

– Набавна цијена репроматеријала је далеко виша него ранијих година и због тога смо били принуђени да повећамо цијене уџбеника. Сагледали смо све параметре приликом доношења одлуке и били принуђени да повећамо цијене, у просјеку, неких 30 одсто – појаснио је портпарол Дејан Керлета.

Како би уштедјели на овој ставци, многи родитељи чувају уџбенике од старијег дјетета, али и поред тога мораће ипак купити нове књиге за поједине предмете, које ће бити у употреби од септембра. Завод је, наиме, расписао конкурс за 33 нова уџбеника у основној школи, а највише измјена планирано је у седмом разреду, у чак осам предмета!

Колико ће на крају нових уџбеника бити штампано и за које предмете, још није познато.

– У току је процедура одобравања нових рукописа уџбеника и у овом моменту нисмо у могућности дати прецизну информацију. У поступку процедуре одобравања учествује више институција, чија одобрења и мишљења чекамо – одговорио је Керлета за Српскаинфо.

Куповина на рате                                                                  

Из Завода обавјештавају родитеље да већ могу закључити и уговор о куповини уџбеника и прибора на четири рате, али многи грађани чекају да се прво огласе из Владе РС о томе који разреди ће ове године добити бесплатне књиге.

Влада од 2007. године дијели комплете књиге за ученике првих и других разреда у свим општинама, а прошлог јула су изненада одлучили да уџбенике поклоне и дјеци која иду у 3. и 4. разред, чиме је било “покривено” око 55.000 ђака у Српској.

Из Министарства просвјете и културе РС потврдили су за Српскаинфо да ће и за идућу школску годину обезбиједити бесплатне уџбенике свим ученицима првог, другог, трећег и четвртог разреда основних школа.

Такође, школске књиге ће добити и основци који су побједници републичког такмичења, те ученици од петог до деветог разреда који су треће и наредно дијете у породици са више дјеце.

Што се тиче нових уџбеника за школску 2022/23. годину, из министарства одговарају да ће крајем јуна саопштити информацију о свим новим уџбеницима који ће се користити од септембра.

Коментари 0
Повезане вијести
Романија да чува своје природно насљеђе и ресурсе Романија да чува своје природно насљеђе и ресурсе
Почела са радом апликација за праћење цијена горива у Српској Почела са радом апликација за праћење цијена горива у Српској
Мајско засједање на Јахорини 1993. године - стварање самосталне Републике Српске Мајско засједање на Јахорини 1993. године - стварање самосталне Републике Српске
Најчитаније
 • Привремене обустава саобраћаја на подручју града Источно Сарајево
  21h 10m
  0
 • Невријеме у Њемачкој
  15h 31m
  0
 • Одржано гусларско вече у част Срђан Трифковића у Источном Сарајеву (ФОТО)
  15h 20m
  0
 • Почела са радом апликација за праћење цијена горива у Српској
  18h 11m
  0
 • Димитрије Игњић ученик генерације Средње школе „28. јуни“
  19h 47m
  1