Besplatno školovanje sve skuplje

13.05.2022. 20:10
0
IZVOR: srpskainfo.com

Udžbenici u Srpskoj poskupjeli su za 30 odsto, pa komplet knjiga za starije osnovce sada košta i više od 200 maraka.

Cijene kompleta udžbenika za starije razrede, bez drugog stranog jezika i udžbenika koji se koriste u više razreda, koštaju 206 KM za šesti razred, 189 KM za sedmi, 219 KM za osmi i 204 marke za deveti razred, precizirali su iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS.

Kompleti knjiga za školarce skuplji su tako u odnosu na ranije godine za 50-ak maraka.

Na ove cijene treba dodati još 20-ak maraka, koliko koštaju udžbenik i radna sveska za strani jezik.

Novi udžbenici

U Zavodu tvrde da je bilo neminovno da dođe do poskupljenja s obzirom na situaciju na svjetskom tržištu, te svakodnevan rast cijena energenata i repromaterijala.

– Nabavna cijena repromaterijala je daleko viša nego ranijih godina i zbog toga smo bili prinuđeni da povećamo cijene udžbenika. Sagledali smo sve parametre prilikom donošenja odluke i bili prinuđeni da povećamo cijene, u prosjeku, nekih 30 odsto – pojasnio je portparol Dejan Kerleta.

Kako bi uštedjeli na ovoj stavci, mnogi roditelji čuvaju udžbenike od starijeg djeteta, ali i pored toga moraće ipak kupiti nove knjige za pojedine predmete, koje će biti u upotrebi od septembra. Zavod je, naime, raspisao konkurs za 33 nova udžbenika u osnovnoj školi, a najviše izmjena planirano je u sedmom razredu, u čak osam predmeta!

Koliko će na kraju novih udžbenika biti štampano i za koje predmete, još nije poznato.

– U toku je procedura odobravanja novih rukopisa udžbenika i u ovom momentu nismo u mogućnosti dati preciznu informaciju. U postupku procedure odobravanja učestvuje više institucija, čija odobrenja i mišljenja čekamo – odgovorio je Kerleta za Srpskainfo.

Kupovina na rate                                                                  

Iz Zavoda obavještavaju roditelje da već mogu zaključiti i ugovor o kupovini udžbenika i pribora na četiri rate, ali mnogi građani čekaju da se prvo oglase iz Vlade RS o tome koji razredi će ove godine dobiti besplatne knjige.

Vlada od 2007. godine dijeli komplete knjige za učenike prvih i drugih razreda u svim opštinama, a prošlog jula su iznenada odlučili da udžbenike poklone i djeci koja idu u 3. i 4. razred, čime je bilo “pokriveno” oko 55.000 đaka u Srpskoj.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS potvrdili su za Srpskainfo da će i za iduću školsku godinu obezbijediti besplatne udžbenike svim učenicima prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola.

Takođe, školske knjige će dobiti i osnovci koji su pobjednici republičkog takmičenja, te učenici od petog do devetog razreda koji su treće i naredno dijete u porodici sa više djece.

Što se tiče novih udžbenika za školsku 2022/23. godinu, iz ministarstva odgovaraju da će krajem juna saopštiti informaciju o svim novim udžbenicima koji će se koristiti od septembra.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpska bogatija za 27 beba Srpska bogatija za 27 beba
Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    1h 21m
    0
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    13h 58m
    1
  • „Dom invest“ gradi dom za vas
    23h 32m
    1
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    17h 46m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    22h 50m
    1