Без сагласности за поскупљење полагања возачких испита

24.10.2019. 13:45
0
ИЗВОР: СРНА

Завод за образовање одраслих Републике Српске није дао сагласност на нацрт одлуке чија би примјена довела до драстичног поскупљења процеса полагања возачких испита.

У Заводу је речено Срни да нису информисани о поновном упућивању одлуке о јединственим минималним буџетским елементима вриједности наставног часа из теоријског и практичног дијела оспособљавања кандидата за возаче у Савјет министара, па је јасно да нису могли ни дати сагласност на њен садржај.

Из Завода додају да је посљедње мишљење које је тражено Завод доставио Министарству комуникација и транспорта још у јуну 2018. године.

У том мишљењу је наведено да су минимални буџетски елементи вриједности наставног часа из теоријског и практичног дијела оспособљавања кандидата за возаче неприхватљиви у сегменту приједлога финансијске вриједности појединих елемената, односно навођења цијена у КМ, док елементи који треба да буду садржани у вриједности наставног часа нису спорни.

-Финансијски сегмент не би требало да буде обухваћен овом одлуком, јер је у сукобу са Законом о конкуренцији БиХ, а њега ће свака ауто-школа одредити понаособ, те у складу са Правилником о оспособљавању кандидата за возача, приједлог свог коначног цјеновника доставити надлежном органу за образовање на овјеру - додаје се у мишљењу.

Нацрт одлуке, чија би примјена довела до драстичног поскупљења процеса полагања возачких испита, ускоро би могао да се нађе пред Савјетом министара у техничком мандату, што ауто-школе сматрају финансијским ударом на будуће кандидате, али и на привреду коју потреса мањак професионалних возача.

Рачуница из бањалучких ауто-школа показује да кандидат за возачку дозволу Б категорије, који све положи из првог пута, сада може проћи са трошком нешто већим од 800 КМ, а ако буде усвојена ова одлука, цијена ће, како тврде, бити већа од 1.600 КМ.

У Министарству комуникација и транспорта у Савјету министара у техничком мандату кажу да су припремили текст Нацрта одлуке о јединственим минималним буџетским елементима вриједности наставног часа из теоријског и практичног дијела оспособљавања кандидата за возаче и упутили га на мишљења надлежним органима за образовање /ентитетским и кантоналним министарствима образовања и Влади Брчко дистрикта/.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских
Поскупљују ћевапи, цијена велике порције иде у небо Поскупљују ћевапи, цијена велике порције иде у небо
Поскупљења испразнила потрошачку корпу Поскупљења испразнила потрошачку корпу
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    14h 29m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    11h 58m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    11h 16m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    6h 12m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    2h 24m
    0