Библијско дрво украс Тврдоша: Око манастира посађено 1.600 стабала грчких и италијанских сорти маслина

13.09.2023. 19:23
0
ИЗВОР: novosti.rs

На подручју града Требиња у последњих неколико година све је више оних који су одлучили да се баве узгојем маслина, а управо маслинарство поново је постало бренд требињског манастира Тврдош, који је вијековима био чувен и по винима и по маслиновом уљу.

Манастир Тврдош сваког свог посјетица оставља без даха због своје љепоте, а додатно је украшен са око 1.600 стабала маслина, библијског дрвета које је читаве године зеленог листа.

- Обнова маслињака у манастиру Тврдош надомак Требиња почела је 1999. године, заслугом владике Атанасија, који је из Грчке донио прве саднице маслина, а након више од 20 година имамо више од 1.600 стабала грчких и италијанских сорти. Маслина је библијско дрво, симболика литургијског и црквеног живота, племенито дрво које, као и свако дрво, тражи људску пажњу и бригу - рекао је за "Вечерње новости" јеромонах Порфирије из манастира Тврдош.

Слика

Фото: Д. Цураћ

Херцеговачка маслина ускоро би требала бити заштићени бренд, а већ сада по квалитету може се мјерити са најквалитетнијим маслинама на свету.

- Једино у западној Херцеговини и овдје код нас у Требињу маслина може да се узгаја, а по тим каректирстикама маслиновог уља оно ће ускоро постати заштићени бренд. Бог нам је дао сунце и воду, коју толико не тражи али дрво маслине тражи да је стрмина и да има сунца - додао је јеромонах.

Слика

Фото: Д. Цураћ

Ово стабло изузетно је захвално, али као и свака друга биљка захтијева свакодневни рад.

- У другом мјесецу почиње да се орезује, а треба и неколико пута да се прска против болести до бербе. У сваком случају, маслина мора да се пази и обилази, односно свака тражи да јој дођеш и макар само да је погледаш - нагласио је јеромонах Порфирије.

Слика

Фото: Д. Цураћ

Према његовим ријечима, братство манастира Тврдош наставиће да шири своје маслињаке.

- Највише се бавимо производњом маслиновог уља, углавном за манастирске потребе и за продају у оквиру манастира. Овакво уље произведено је на традиционалан начин без икаквих хемијских додатака, а убијеђен сам да ће у скоријој будућности у Херцеговини маслинарство надскочити винаградарство - закључио је јеромонах Порфирије.

Коментари 0
Повезане вијести
Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО) Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО)
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    17h 4m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    17h 48m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    21h 53m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    21h 57m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    7h 24m
    0