Biblijsko drvo ukras Tvrdoša: Oko manastira posađeno 1.600 stabala grčkih i italijanskih sorti maslina

13.09.2023. 19:23
0
IZVOR: novosti.rs

Na području grada Trebinja u poslednjih nekoliko godina sve je više onih koji su odlučili da se bave uzgojem maslina, a upravo maslinarstvo ponovo je postalo brend trebinjskog manastira Tvrdoš, koji je vijekovima bio čuven i po vinima i po maslinovom ulju.

Manastir Tvrdoš svakog svog posjetica ostavlja bez daha zbog svoje ljepote, a dodatno je ukrašen sa oko 1.600 stabala maslina, biblijskog drveta koje je čitave godine zelenog lista.

- Obnova maslinjaka u manastiru Tvrdoš nadomak Trebinja počela je 1999. godine, zaslugom vladike Atanasija, koji je iz Grčke donio prve sadnice maslina, a nakon više od 20 godina imamo više od 1.600 stabala grčkih i italijanskih sorti. Maslina je biblijsko drvo, simbolika liturgijskog i crkvenog života, plemenito drvo koje, kao i svako drvo, traži ljudsku pažnju i brigu - rekao je za "Večernje novosti" jeromonah Porfirije iz manastira Tvrdoš.

Slika

Foto: D. Curać

Hercegovačka maslina uskoro bi trebala biti zaštićeni brend, a već sada po kvalitetu može se mjeriti sa najkvalitetnijim maslinama na svetu.

- Jedino u zapadnoj Hercegovini i ovdje kod nas u Trebinju maslina može da se uzgaja, a po tim karektirstikama maslinovog ulja ono će uskoro postati zaštićeni brend. Bog nam je dao sunce i vodu, koju toliko ne traži ali drvo masline traži da je strmina i da ima sunca - dodao je jeromonah.

Slika

Foto: D. Curać

Ovo stablo izuzetno je zahvalno, ali kao i svaka druga biljka zahtijeva svakodnevni rad.

- U drugom mjesecu počinje da se orezuje, a treba i nekoliko puta da se prska protiv bolesti do berbe. U svakom slučaju, maslina mora da se pazi i obilazi, odnosno svaka traži da joj dođeš i makar samo da je pogledaš - naglasio je jeromonah Porfirije.

Slika

Foto: D. Curać

Prema njegovim riječima, bratstvo manastira Tvrdoš nastaviće da širi svoje maslinjake.

- Najviše se bavimo proizvodnjom maslinovog ulja, uglavnom za manastirske potrebe i za prodaju u okviru manastira. Ovakvo ulje proizvedeno je na tradicionalan način bez ikakvih hemijskih dodataka, a ubijeđen sam da će u skorijoj budućnosti u Hercegovini maslinarstvo nadskočiti vinagradarstvo - zaključio je jeromonah Porfirije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Katarina Vuković donirala kosu djeci oboljeloj od raka Katarina Vuković donirala kosu djeci oboljeloj od raka
Biće upamćen po dobroti i šalama: Određen datum sahrane doktora Babića Biće upamćen po dobroti i šalama: Određen datum sahrane doktora Babića
Preminuo hrabri ljekar iz Trebinja Preminuo hrabri ljekar iz Trebinja
Najčitanije
 • Pronađen Bijeljinac za kojim se tragalo u Sloveniji
  15h 32m
  0
 • Podneseno oko 6.000 zahtjeva za jedinstven mjesečni borački dodatak
  14h 57m
  2
 • Jolić: Izvršene pripreme za zimsko održavanje saobraćajnica
  23h 37m
  1
 • U prepunoj sali Kulturnog centra izvedena monodrama "K`o kamen"
  12h 35m
  0
 • Na ambulanti u Suvom Dolu razbijena stakla i iščupana metalna vrata
  20h 0m
  0