Бициклисти широм свијета бирају коју ће домаћу воду пити током Свјетског првенства у Источном Сарајеву

06.07.2021. 10:25
0
ИЗВОР: sportdc.net

Узорци воде домаћих произвођача послати су у 20 земаља свијета, а учесници Гранфондо Свјетског првенства у бициклизму одлучиће у наредних десетак дана коју ће воду пити током савладавања успоне Требевића и Јахорине.

На прву звучи помало невјероватно да међународна бициклистзичка унија (УЦИ) води рачуна о оваквим ситницама, али је истинито. И то је егзактан показатељ колико је тешко добити, а потом организовати по бројности учесника највећи спортски догађај у Српској и БиХ икада, јер ће се у Источно Сарајево сјатити више од 3.000 бициклиста.

Представници УЦИ-ја имали су приједлог да званична вода првенства буде вода једног иностраног произвођача са којим имају спонзорски уговор, али су се организатори из Савеза за спорт ипак одлучили да им понуде воду која се пуни на нашим изворима и која ће по свом својству највише одговарати бициклистима.

– Прије двадесетак дана прочитао сам да је БиХ за пет мјесеци ове године искеширала око 66 милиона марака за увоз воде, што је четири пута више у односу на вриједност која је пласирана на инострана тржишта. Истраживања показују да је БиХ са 9.460 метара кубних воде по глави становника прва у региону, а седма у Европи када је ријеч о изворима питке воде, ми опет трошимо енормне количине новца за увоз ове течности. То је за нас, а вјерујем и сваког човјека прилично поразан податак, па смо одлучили да странцима понудимо нашу воду, а они ће одабрати која им највише одговара. Узорци петнаестак произвођача воде која се пуни на простру Републике Српске и БиХ отишли су у сваку земљу која ће имати више од десет учесника, а они ће нам до 12. јула одговорити која им вода највише одговара – рекао је директор Свјетског првенства у бициклизму Владимир Куваља.

Квалификациона трка која се одржава од 13. до 15. августа, те Свјетско првенство (5 – 10. октобар) на Јахорини идеална прилика да представимо наше производе странцима. Зато су већ сада преузети сви кораци како би се више од 7.000 учесника и њихове пратње упознали са нашим производима који по начину производње, квалитету и третирању заузимају високу позицију на љествици органске произвоидње.

– Ако нешто имамо чиме се можемо похвалити то су храна и вода. Настојимо да искористимо сваки сегмент овог такмичења како бисмо што више новца оставили код нас, као и спознали са каквим у ствари богатствима располажемо. Подизање свијест становништва да купује домаће производе је кључан сегмент нашег напретка и очувања радних мјеста. Мишљења сам да је у случају воде и хране дисбаланс увоза и извоза нереално велики, па ћемо на овај начин покушати да наметнемо да вода са наших извора буде у употреби током ова два догађаја – рекао је Куваља.

Коментари 0
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    6h 49m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 33m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    21h 46m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    18h 0m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    22h 52m
    0