БиХ 65. на свијету по конзумацији алкохола

28.12.2022. 12:06
2
ИЗВОР: srpskainfo.com

Свјетска здравствена организација је забиљежила потрошњу алкохола у свакој земљи у литрима чистог алкохола за сва пива, вина, жестока пића и друга алкохолна пића, а Босна и Херцеговина се нашла на 65. мјесту те листе.

За хемичаре, алкохол је органско једињење које укључује угљик, водоник и кисик повезане у специфичном распореду. За просјечну особу, међутим, алкохол је скраћеница за алкохолна пића као што су вино, пиво, виски, вотка, текила и слично. Алкохолна пића су саставни дио готово сваке културе, осим оних чија религија ограничава конзумацију алкохола.

Међу првих пет земаља које конзумирају највише алкохола нашле су се Чешка, Латвија, Молдавија, Њемачка и Литванија.

Топ пет земаља које најмање конзумирају алкохол су Сомалија, Бангладеш, Кувајт, Мауританија и Саудијска Арабија које на годишњем нивоу, барем према званичним подацима, не попију ни литар алкохола.

Преовлађујуће религије на Блиском истоку имају тенденцију да на конзумацију алкохола гледају у негативном свјетлу, што је видљиво у регијама са значајно ниским нивоом потрошње.

Подаци за БиХ износе 7.81 литара по глави становника годишње, што нас ставља на 65. мјесто у свијету. Према тој статистици, мушкарци у БиХ пију 12.95 литара, а жене 2.96 литара.

Испред БиХ су земље из региона. Црна Гора је на 12, Словенија на 14, Србија на 50. и Хрватска на 54. мјесту, преноси Клиx.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Горан 29.12.2022. 06:53
    Какви Руси, Чеси, Пољаци, Литванви... Уопште Централноевропски народи пију незамисливо за нас, посебно Литванци, отиђи једном на недељу дана тамо оа ћеш видети, има дана када су тамо једино деца испод 12 година трезна, сви остали и мушкарци жене буду одваљени, полиција, хитна помоћ, ватрогасци... буквално сви уништени од алкохола, веруј ми да смо ми за њих занемарљиву, уз то наше жене пуно мање пију од њихивих.
  • Generic placeholder image
    Goran 28.12.2022. 14:53
    Naravno netacni podatci,cuj mi 65 u svijetu,smijesno,i da u prvih pet nema Rusa,pa ko pije vise,na zdravlje i zivjeli
Повезане вијести
Расте број пријављених случајева насиља на интернету Расте број пријављених случајева насиља на интернету
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    9h 59m
    8
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    23h 9m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    23h 41m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    8h 1m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    22h 0m
    0