БиХ добила статус кандидата за пријем у ЕУ

15.12.2022. 18:41
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Чланови Европског савјета дали су данас зелено свјетло чиме је Босна и Херцеговина званично добила статус кандидата за чланицу Европске уније.

Ова расправа одржана је само два дана након што је Савјет општих послова ЕУ усвојило закључак којим се препоручује да се Босни и Херцеговини додијели статус кандидата.

БиХ је службени захтјев за чланство у Европској унији поднијела у фебруару 2016. године.

Европска комисија је за Босну и Херцеговину у октобру препоручила статус кандидата за пуноправно чланство у ЕУ, уз очекивање да ће се испунити осам одређених услова:

- Приоритетно усвојити измјене у постојећем Закону о Високом судском и тужилачком савјету.

- Усвојити закон о судовима Босне и Херцеговине.

- Донијети закон о спречавању сукоба интереса.

- Предузети одлучне кораке за јачање превенције и борбе против корупције и организованог криминала.

- Одлучно унаприједити рад на обезбјеђивању ефикасне координације на свим нивоима капацитета управљања границом, као и обезбјеђивању функционисања система азила.

- Обезбиједити забрану тортуре, посебно успостављањем националног превентивног механизма против тортуре и злостављања.

- Гарантовати слободу изражавања и медија и заштиту новинара, посебно осигуравањем одговарајућег судског поступања у случајевима пријетњи и насиља над новинарима и медијским радницима.

- Обезбиједити резултате у функционисању на свим нивоима механизма координације о питањима ЕУ, укључујуц́и развој и усвајање националног програма за усвајање правне тековине ЕУ.

Први видљиви учинак процеса европских интеграција за грађане БиХ било је увођење безвизног режима за оне с биометријским пасошима 15. децембра 2010. године, након што је Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) потписан 16. јуна 2008. године у Луксембургу, чиме је успостављен оквир за имплементацију правних, административних, институционалних и економских реформи које ће земљу приближити ЕУ.

Тегелтија: Кандидатски статус БиХ позитиван сигнал и снажна порука

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је Срни да је добијање кандидатског статуса БиХ за учлањење у ЕУ позитиван сигнал који грађани БиХ већ дуго чекају.
- Ово је снажна порука да је Западни Балкан на љествици приоритета ЕУ, али и снажна мотивација за даљи наставак провођења реформи чији је циљ побољшање услова живота грађана БиХ - истакао је Тегелтија.

Он је подсјетио да је Савјет министара предано радио на испуњавању захтјева за добијање кандидатског статуса, наводећи да су протекле три године биле глобално изузетно изазовне, од кашњења формирања власти на нивоу БиХ, пандемије вируса корона до ширих геополитичких дешавања и импликација.

- Упркос томе, успјели смо реализовати значајне активности које доприносе имплементацији 14 кључних приоритета као што је усвајање свеобухватне Стратегије управљања јавним финансијама, чиме је финализован дугогодишњи процес њене израде - рекао је предсједавајући Тегелтија.

Он је додао да су у августу усвојене измјене и допуне Закона о јавним набавкама од Парламентарне скупштине БиХ, а Савјет министара усвојио је и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о омбудсмену за људска права БиХ.

- Унутар БиХ постигнута је сагласност и проведени су сви неопходни кораци и преговори за приступање БиХ Механизму цивилне заштите, а споразум је потписан у септембру. Надаље, потписан је и ратификован Оквирни споразум за ИПА три, сва процедура која подразумијева заједничке напоре и сарадњу свих нивоа власти, затим Савјета министара, Предсједништва БиХ и Парламентарне скупштине БиХ, реализована је у рекордном року у јулу и августу и све је завршено - појаснио је Тегелтија.

Предсједавајући Савјета министара истакао је да је све наведено јасан показатељ да у БиХ постоји воља у контексту процеса европских интеграција и висок степен сагласности свих нивоа власти о овом питању.

- Иако смо очекивали да ће напори које је БиХ улагала бити раније препознати од ЕУ, свјесни и да су неке земље добиле статус кандидата без икаквих условљавања, задовољан сам чињеницом да је труд БиХ коначно препознат и да је БиХ добила заслужени кандидатски статус - нагласио је Тегелтија.  

Вархељи поздравио додјелу статуса кандидата БиХ

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи поздравио је данас одлуку Европског савјета да БиХ одобри статус кандидата за чланство у ЕУ.
"Ово је историјска одлука. Будућност БиХ је у ЕУ", објавио је Вархељи у поруци на "Твитеру".

Лидери ЕУ су нешто раније додијелили кандидатски статус БиХ за учлањење у Унију на данашњем састанку у Бриселу.

Овим се БиХ придружила осталим земљама кандидатима - Албанији, Молдавији, Сјеверној Македонији, Црној Гори, Србији, Турској и Украјини - у просецу придруживања, који може да траје годинама и обухвата комплексне преговоре о усклађивању локалних закона са законодавством ЕУ.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Brat 15.12.2022. 19:52
  Haj mozda se uvede malo reda, kad sami ne mozemo.
Повезане вијести
Повећан увоз алкохола у БиХ, које пиће смо највише увозили? Повећан увоз алкохола у БиХ, које пиће смо највише увозили?
Метеоаларм издао упозорење за девет регија у БиХ Метеоаларм издао упозорење за девет регија у БиХ
Сутра црвено упозорење, температура до 40 степени Сутра црвено упозорење, температура до 40 степени
Најчитаније
 • Годишњица смрти Мике Антића - "Ако ти јаве: умро сам, не веруј то не умем“
  9h 39m
  0
 • Хан Пијесак: Прва тракторијада окупила око 20 учесника (ВИДЕО)
  6h 8m
  0
 • Требињци уловили сома на Билећком језеру, дужине скоро два метра
  22h 32m
  2
 • У саобраћајној несрећи у Невесињу погинула осамнаестогодишња дјевојка
  8h 10m
  0
 • Кафе “Пинки” побједник турнира “Коран 2024”
  10h 22m
  0