BiH dobila status kandidata za prijem u EU

15.12.2022. 18:41
1
IZVOR: glassrpske.com

Članovi Evropskog savjeta dali su danas zeleno svjetlo čime je Bosna i Hercegovina zvanično dobila status kandidata za članicu Evropske unije.

Ova rasprava održana je samo dva dana nakon što je Savjet opštih poslova EU usvojilo zaključak kojim se preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata.

BiH je službeni zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji podnijela u februaru 2016. godine.

Evropska komisija je za Bosnu i Hercegovinu u oktobru preporučila status kandidata za punopravno članstvo u EU, uz očekivanje da će se ispuniti osam određenih uslova:

- Prioritetno usvojiti izmjene u postojećem Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

- Usvojiti zakon o sudovima Bosne i Hercegovine.

- Donijeti zakon o sprečavanju sukoba interesa.

- Preduzeti odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

- Odlučno unaprijediti rad na obezbjeđivanju efikasne koordinacije na svim nivoima kapaciteta upravljanja granicom, kao i obezbjeđivanju funkcionisanja sistema azila.

- Obezbijediti zabranu torture, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i zlostavljanja.

- Garantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupanja u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima.

- Obezbijediti rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne tekovine EU.

Prvi vidljivi učinak procesa evropskih integracija za građane BiH bilo je uvođenje bezviznog režima za one s biometrijskim pasošima 15. decembra 2010. godine, nakon što je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) potpisan 16. juna 2008. godine u Luksemburgu, čime je uspostavljen okvir za implementaciju pravnih, administrativnih, institucionalnih i ekonomskih reformi koje će zemlju približiti EU.

Tegeltija: Kandidatski status BiH pozitivan signal i snažna poruka

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je Srni da je dobijanje kandidatskog statusa BiH za učlanjenje u EU pozitivan signal koji građani BiH već dugo čekaju.
- Ovo je snažna poruka da je Zapadni Balkan na ljestvici prioriteta EU, ali i snažna motivacija za dalji nastavak provođenja reformi čiji je cilj poboljšanje uslova života građana BiH - istakao je Tegeltija.

On je podsjetio da je Savjet ministara predano radio na ispunjavanju zahtjeva za dobijanje kandidatskog statusa, navodeći da su protekle tri godine bile globalno izuzetno izazovne, od kašnjenja formiranja vlasti na nivou BiH, pandemije virusa korona do širih geopolitičkih dešavanja i implikacija.

- Uprkos tome, uspjeli smo realizovati značajne aktivnosti koje doprinose implementaciji 14 ključnih prioriteta kao što je usvajanje sveobuhvatne Strategije upravljanja javnim finansijama, čime je finalizovan dugogodišnji proces njene izrade - rekao je predsjedavajući Tegeltija.

On je dodao da su u avgustu usvojene izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama od Parlamentarne skupštine BiH, a Savjet ministara usvojio je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH.

- Unutar BiH postignuta je saglasnost i provedeni su svi neophodni koraci i pregovori za pristupanje BiH Mehanizmu civilne zaštite, a sporazum je potpisan u septembru. Nadalje, potpisan je i ratifikovan Okvirni sporazum za IPA tri, sva procedura koja podrazumijeva zajedničke napore i saradnju svih nivoa vlasti, zatim Savjeta ministara, Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH, realizovana je u rekordnom roku u julu i avgustu i sve je završeno - pojasnio je Tegeltija.

Predsjedavajući Savjeta ministara istakao je da je sve navedeno jasan pokazatelj da u BiH postoji volja u kontekstu procesa evropskih integracija i visok stepen saglasnosti svih nivoa vlasti o ovom pitanju.

- Iako smo očekivali da će napori koje je BiH ulagala biti ranije prepoznati od EU, svjesni i da su neke zemlje dobile status kandidata bez ikakvih uslovljavanja, zadovoljan sam činjenicom da je trud BiH konačno prepoznat i da je BiH dobila zasluženi kandidatski status - naglasio je Tegeltija.  

Varhelji pozdravio dodjelu statusa kandidata BiH

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji pozdravio je danas odluku Evropskog savjeta da BiH odobri status kandidata za članstvo u EU.
"Ovo je istorijska odluka. Budućnost BiH je u EU", objavio je Varhelji u poruci na "Tviteru".

Lideri EU su nešto ranije dodijelili kandidatski status BiH za učlanjenje u Uniju na današnjem sastanku u Briselu.

Ovim se BiH pridružila ostalim zemljama kandidatima - Albaniji, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Turskoj i Ukrajini - u prosecu pridruživanja, koji može da traje godinama i obuhvata kompleksne pregovore o usklađivanju lokalnih zakona sa zakonodavstvom EU.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Brat 15.12.2022. 19:52
    Haj mozda se uvede malo reda, kad sami ne mozemo.
Povezane vijesti
Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH? Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH?
Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
Zemljotres u BiH! Zemljotres u BiH!
Najčitanije
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    18h 55m
    10
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    1h 50m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    5h 55m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    5h 59m
    2
  • Djevojčica pala sa 13. sprata i preživjela
    17h 43m
    0