БиХ на прагу озбиљне несташице меса, фармери дигли руке од производње

04.10.2022. 20:20
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Због драстичног поскупљења сточне хране, те чињенице да је потражња далеко већа од понуде, у Српској је и даље на снази поскупљење меса, у првом реду свињетине.

Сдруге стране, како наглашавају домаћи произвођачи, из увоза нам стиже све мање меса, а наша производња ни изблиза није довољна да задовољи потребе становништва Српске, односно БиХ. Разлог је то што, објашњавају, државе Европе својим произвођачима све мање дају извозне субвенције, а све с циљем да би заштитиле своја тржишта, односно да би имале довољно меса за своје становништво.

Домаћи узгајивачи тврде да је још давних дана требало ограничити прекомјерни увоз меса, те у довољној мјери субвенционисати производњу на нашим фармама, што би, временом, довело до опоравка сточног фонда. На тај начин би понуда у далеко већој мјери могла да одговори тражњи, па данас не бисмо толико зависили од увоза, те страховали од несташице.  

Фармери у губицима

Из Удружења узгајивача свиња РС поручују да је сасвим извјесно да ће поједине земље забранити извоз меса

– И у Европи се прича о недостатку хране, а све земље из којих смо увозили месо настоје да одрже прехрамбену сигурност за своје становништво. Пошто је свугдје поскупила сточна храна, па је производња смањена, за очекивати је да ће ограничити извоз. Јер, њима је најбитније да мањком меса не угрозе своје тржиште. А смањење производње се осјети свугдје. С друге стране, код нас нико неће да се бави сточарством, а произвођачи не могу да се уклопе у цијене – каже за Српскаинфо предсједник овог удружења Мишо Маљчић и додаје да је, с обзиром на став европских земаља, за очекивати да ће нас задесити несташица, јер немамо свог меса, што ће, опет, довести до значајних поскупљења.

Како истиче, они који имају просјечна примања себи неће моћи да приуште ову врсту хране. Наглашава да су протекле двије године нерентабилне производње јако угрозиле производњу у БиХ.

– Фармери су изгубили огромна средства, у великим су губицима, те у страху за даљи опстанак. Наиме, цијена сточне хране је превисока, кукуруз је јако лоше родио, а и соја је у прилично лошем стању. Тренутна цијена товљеника је пет, а уназад 20 дана била је 4,5 КМ. Свиње за прераду су у протеклих 15 дана са три отишле на 3,5 КМ, а прасад су 4,2-4,5 КМ. За очекивати је да свиње још поскупе, а свједоци смо да константно расту и цијене свињског меса – наводи Маљчић.

У месницама истичу да су уназад два мјесеца цијене јунетине, телетине и пилетине стабилне, али да је свињско месо поскупило.

– Ми купујемо од домаћих произвођача, који имају све мање свиње. То је, уз поскупљење сточне хране, главни разлог скока цијена овог меса, које ће и у наредном периоду поскупити, до једну КМ по килограму – кажу у једној бањалучкој месници.

Зависни од увоза

Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача-мљекара РС, каже да се несташица млијека и меса већ осјети на домаћем тржишту.

– Државе из којих смо увозили не дају субвенцију за извоз. Једноставно, циљ им је да задовоље потребе домаћег тржишта, јер воде рачуна о свом становништву. Дакле, извоз из Европе није стопиран, само су укинуте субвенције, без којих њихови произвођачи немају рачуна да извозе. За очекивати је да ће код нас долазити све мање меса из увоза, а до нове године то ће заиста бити велики проблем. С друге стране, ми смо тов стоке  смањили, јер претходних година нисмо могли да продамо оно што смо произвели. Сад смо у позицији да зависимо од увоза из којег нам, међутим, долази све мање млијека и меса. С друге стране, на домаћу производњу не можемо да се ослонимо, јер имамо неколико озбиљних товљача, и то је то – истиче Усорац за Српскаинфо.

Према његовим ријечима, домаћи произвођачи о извозу не могу ни да размишљају, јер меса немамо ни за себе.

– Чека нас још већа несташица меса, али и људи све мање купују, због лоше платежне моћи. Пазаре по 150 грама, јер за више немају пара. А власт је све вријеме размишљала на начин да увоз не треба дирати, јер се на њега наплаћују ПДВ и царине, и то иде у буџет. Стимулација домаће производње, с друге стране, подразумијева веће субвенције, а то је за власт мањак, јер паре иду из буџета. Због оваквог става данас смо ту гдје јесмо – поручује Усорац.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Patriota 05.10.2022. 08:36
    Super vijest, narod glasao i izabrao Dodika.
    Vidi se da su gradjani zadovoljni sa tako uspjesnom vlascu koja nemoze niti jedan problem u korist naroda rijesiti.
    Polusvijet spreman za dublje sisanje.
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    10h 47m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    9h 31m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    1h 15m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    4h 16m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    21h 58m
    0