БиХ пропушта шансу да заради много новца на оружју

21.03.2022. 17:49
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Потражња за производима бх. намјенске индустрије је повећана, а компаније из ове бранше свакодневно биљеже све већи број упита, с тим што су њихови капацитети ограничени, те су попуњени до даљег.

Потврђено је то за “Независне новине” из Спољнотрговинске коморе БиХ, а колику шансу за зарадом на овај начин пропуштамо, довољно говоре бројке о прошлогодишњем извору.

Наиме, према доступним подацима, БиХ је током прошле године извезла експлозива и сродних производа укупне вриједности 45.599.080 КМ, а оружја и муниције за чак 235.121.258 КМ, а ове бројке би, вјероватно, сада могле бити знатно веће да наше фабрике могу одговорити свим захтјевима из иностранства.

У фирмама које се баве производњом наоружања истичу да је ситуација између Русије и Украјине утицала на велику потражњу код нас, односно да се “све тражи и да је све могуће продати”.

Из Техничког ремонтног завода Братунац истичу да се највише траже шљемови, панцири, оружје, муниција, али и друга средства намјенске индустрије.

- Добијамо захтјеве са свих страна за комплетну палету свих наших производа, али наша компанија апсолутно не жели да учествује, нити извози било шта ни у Чешку ни у Пољску, јер једноставно се подразумијева да ће то завршити у Украјини. Ми се држимо тржишта Африке и Блиског истока, те се трудимо, без обзира на потражњу, да останемо неутрални - рекао је за “Независне новине” Славенко Ристић, директор Техничког ремонтног завода Братунац, док су бројни покушаји "Независних новина" да добију изјаву и из неке фабрике у ФБиХ остали безуспјешни.

Економисти истичу да је тренутна ситуација велика прилика за намјенску индустрију јер се широм свијета због осјећаја појачаног ризика и несигурности повећава тражња за наоружањем, муницијом и војном опремом.

- Иако је у фокусу јавности рат у Украјини, већи број ратова и сукоба мањег интензитета се одвија широм свијета, а и тамо гдје нема никаквих сукоба појачава се осјећај потребе за улагањем у јачање одбрамбених капацитета. Свакако је добро да било која грана наше привреде, укључујући и намјенску индустрију, остварује већу производњу или извоз, али је у овој области тешко у кратком року повећати капацитете - рекао је за “Независне новине” економиста Игор Гавран.

Према његовим ријечима, овај тренд веће потражње ће, извјесно је, трајати дуже времена.

- Мислим да је оправдано и дугорочно улагање у повећање и модернизацију капацитета јер прилика за пласман ових производа неће недостајати ни у наредном периоду. Иако неке прилике пропуштамо данас, ако размишљамо дугорочно, искористићемо друге прилике у будућности - нагласио је Гавран.

Из Спољнотрговинске коморе БиХ истичу да је  чињеница да су капацитети којима бх. компаније располажу ограничени и попуњени до даљег.

- Евентуално проширење капацитета би подразумијевало додатне инвестиције које нису ни започете. Као и код осталих производа, и у намјенској индустрији актуелан је раст цијена - нагласили су из Спољнотрговинске коморе БиХ за “Независне новине”.

Коментари 0
Повезане вијести
Извоз оружја и муниције из БиХ и даље расте Извоз оружја и муниције из БиХ и даље расте
У стану у Источном Новом Сарајеву пронађена дрога и оружје У стану у Источном Новом Сарајеву пронађена дрога и оружје
Ухапшен Билећанин, пронађен кокаин и оружје Ухапшен Билећанин, пронађен кокаин и оружје
Најчитаније
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    15h 56m
    0
  • Грађани траже помоћ због змија
    12h 8m
    0
  • Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
    21h 29m
    0
  • Ухапшено седам лица због дјечије порнографије
    22h 34m
    0
  • Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
    19h 58m
    0