BiH propušta šansu da zaradi mnogo novca na oružju

21.03.2022. 17:49
0
IZVOR: nezavisne.com

Potražnja za proizvodima bh. namjenske industrije je povećana, a kompanije iz ove branše svakodnevno bilježe sve veći broj upita, s tim što su njihovi kapaciteti ograničeni, te su popunjeni do daljeg.

Potvrđeno je to za “Nezavisne novine” iz Spoljnotrgovinske komore BiH, a koliku šansu za zaradom na ovaj način propuštamo, dovoljno govore brojke o prošlogodišnjem izvoru.

Naime, prema dostupnim podacima, BiH je tokom prošle godine izvezla eksploziva i srodnih proizvoda ukupne vrijednosti 45.599.080 KM, a oružja i municije za čak 235.121.258 KM, a ove brojke bi, vjerovatno, sada mogle biti znatno veće da naše fabrike mogu odgovoriti svim zahtjevima iz inostranstva.

U firmama koje se bave proizvodnjom naoružanja ističu da je situacija između Rusije i Ukrajine uticala na veliku potražnju kod nas, odnosno da se “sve traži i da je sve moguće prodati”.

Iz Tehničkog remontnog zavoda Bratunac ističu da se najviše traže šljemovi, panciri, oružje, municija, ali i druga sredstva namjenske industrije.

- Dobijamo zahtjeve sa svih strana za kompletnu paletu svih naših proizvoda, ali naša kompanija apsolutno ne želi da učestvuje, niti izvozi bilo šta ni u Češku ni u Poljsku, jer jednostavno se podrazumijeva da će to završiti u Ukrajini. Mi se držimo tržišta Afrike i Bliskog istoka, te se trudimo, bez obzira na potražnju, da ostanemo neutralni - rekao je za “Nezavisne novine” Slavenko Ristić, direktor Tehničkog remontnog zavoda Bratunac, dok su brojni pokušaji "Nezavisnih novina" da dobiju izjavu i iz neke fabrike u FBiH ostali bezuspješni.

Ekonomisti ističu da je trenutna situacija velika prilika za namjensku industriju jer se širom svijeta zbog osjećaja pojačanog rizika i nesigurnosti povećava tražnja za naoružanjem, municijom i vojnom opremom.

- Iako je u fokusu javnosti rat u Ukrajini, veći broj ratova i sukoba manjeg intenziteta se odvija širom svijeta, a i tamo gdje nema nikakvih sukoba pojačava se osjećaj potrebe za ulaganjem u jačanje odbrambenih kapaciteta. Svakako je dobro da bilo koja grana naše privrede, uključujući i namjensku industriju, ostvaruje veću proizvodnju ili izvoz, ali je u ovoj oblasti teško u kratkom roku povećati kapacitete - rekao je za “Nezavisne novine” ekonomista Igor Gavran.

Prema njegovim riječima, ovaj trend veće potražnje će, izvjesno je, trajati duže vremena.

- Mislim da je opravdano i dugoročno ulaganje u povećanje i modernizaciju kapaciteta jer prilika za plasman ovih proizvoda neće nedostajati ni u narednom periodu. Iako neke prilike propuštamo danas, ako razmišljamo dugoročno, iskoristićemo druge prilike u budućnosti - naglasio je Gavran.

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH ističu da je  činjenica da su kapaciteti kojima bh. kompanije raspolažu ograničeni i popunjeni do daljeg.

- Eventualno proširenje kapaciteta bi podrazumijevalo dodatne investicije koje nisu ni započete. Kao i kod ostalih proizvoda, i u namjenskoj industriji aktuelan je rast cijena - naglasili su iz Spoljnotrgovinske komore BiH za “Nezavisne novine”.

Komentari 0
Povezane vijesti
Izvoz oružja i municije iz BiH i dalje raste Izvoz oružja i municije iz BiH i dalje raste
U stanu u Istočnom Novom Sarajevu pronađena droga i oružje U stanu u Istočnom Novom Sarajevu pronađena droga i oružje
Uhapšen Bilećanin, pronađen kokain i oružje Uhapšen Bilećanin, pronađen kokain i oružje
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    14h 59m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    14h 41m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    15h 35m
    7
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    12h 30m
    0
  • Premješteni posmrtni ostaci Bate Živojinovića iz Aleje zaslužnih građana
    11h 32m
    0