БиХ спора на путу до слободе кретања

19.07.2021. 08:56
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Регионални споразум о слободи кретања и боравка грађана, који омогућава прелазак границе са личном картом, лидери БиХ, Црне Горе, Албаније, Сјеверне Македоније, Србије и Косова требало би да потпишу 6. октобра у Словенији, међутим питање је да ли ће БиХ успјети завршити неопходне процедуре и створити могућност за потпис тог споразума који би од 1. јануара наредне године требало да ступи на снагу.

Према незваничним информацијама, БиХ још није званично покренула процедуру усвајања тог споразума који ће грађанима шест земаља западног Балкана омогућити путовање са личном картом и боравак до три мјесеца, а ако узмемо у обзир сложене процедуре питање је да ли ће тај посао бити завршен до октобра и наредног састанка лидера земаља западног Балкана.

- Послије усвајања које подразумијева одлуке Савјета министара БиХ, Предсједништва БиХ и парламента БиХ, ако се то стигне и потпише, иде процедура ратификације која није ништа једноставнија и питање је да ли има довољно времена. Поред тога, питање Косова је отворено јер га БиХ није признала, а све то додатно компликује ствари - испричали су извори "Независних новина" који су упућени у преговоре у вези са споразумом о слободи кретања.

Иначе, 11. јуна ове године иза затворених врата одржан је састанак радне групе састављене од представника шест земаља западног Балкана, који је требало да договоре детаље у вези са споразумом, а осим најаве није било никаквих информација да ли је тај састанак успјешно окончан или су остала отворена одређена питања.

"Независне новине" одговоре нису успјеле добити ни у Министарству спољних послова БиХ с обзиром на то да је баш њих Савјет министара БиХ 16. јуна задужио да покрену процедуру за прибављање сагласности Предсједништва БиХ за потписивање овог споразума. Овај споразум требало је да буде потписан током самита у Берлину који се одржао 5. јула, међутим до тог датума нису били створени услови и на крају се од тога одустало.

- Тај споразум највише ће се одразити на туризам. БиХ га треба потписати јер ће умногоме олакшати прелазак граница за све држављане земаља западног Балкана. То иде доста споро, исто као и договори о заједничком и јединственом тржишту, али се помјера. О томе углавном причају политичари, а на терену се нешто ради, али успорено - рекао је за "Независне новине" Немања Васић, потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ.

Када је ријеч о самом регионалном споразуму о слободи кретања и боравка грађана, он је у нацрту договорен на самиту у оквиру Берлинског процеса, који се одржао у Софији 10. новембра 2020. године. У њему се, између осталог, наводи да ће стране (БиХ, Србија, Албанија, Црна Гора, Сјеверна Македонија и Косово) поједноставити административне поступке за улазак, прелазак и кратак боравак грађана наведених страна са личном картом, и то на период до 90 дана.

- Приликом уласка и преласка преко територије једне од страна вршиће се обавезно електронско очитавање важећег биометријског личног документа, као и евидентирање података о објављеној граничној контроли за све грађане других страна - наводи се у овом нацрту споразума.

Коментари 0
Повезане вијести
Без личне карте око 248.000 грађана у БиХ Без личне карте око 248.000 грађана у БиХ
Гужве на улазу у БиХ Гужве на улазу у БиХ
Ердоган: Грађани из БиХ у Турску путоваће само са личном картом Ердоган: Грађани из БиХ у Турску путоваће само са личном картом
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    23h 50m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    21h 52m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    19h 53m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    20h 45m
    1
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    14h 20m
    1