Ердоган: Грађани из БиХ у Турску путоваће само са личном картом

06.09.2022. 18:20
0
ИЗВОР: rtrs.tv

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган најавио је данас у Сарајеву да ће грађани из БиХ моћи да путују у Турску само са личном картом.

- Настављамо пружати нашу развојну помоћ БиХ и радимо на томе да се започне међусобно путовање са личним картама између двије земље. Донијели смо ту одлуку, наши министри спољних послова ће испоштовати процедуре, а након тога ћемо из Турске у БиХ и из БиХ у Турску путовати само са личним картама - рекао је Ердоган након састанка са члановима Предсједништва БиХ.

Он је додао да ће Турска сличан споразум сутра потписати и са Србијом, а раније су то урадили са Бугарском.

Ердоган је рекао да је Турска спремна да пружи све од себе да се превазиђу тренутни проблеми у БиХ.

Ердоган је истакао да је од виталног значаја да предстојећи општи избори у БиХ буду транспарентни и конструктивни, те додао да то није значајно само за земљу, већ и цио регион.

Он је истакао да БиХ у наредном периоду очекује интезивна политичка агенда, те да је промовисање изборне атмосфере које ће допринијети просперитету, посебно важно за мир и стабилност БиХ.

- Желим да изборни резултати буду од користи за цијелу БиХ. Уз сагласност страна, још једном понављам да је Турска спремна дати све од себе да се превазиђу тренутни проблеми у БиХ - рекао је турски предсједник.

Он је поновио да су односи двије земље на изузетном нивоу, те да је са члановима Предсједништва БиХ разговарао о корацима који се могу предузети за унапређење сарадње.

Ердоган је навео да је на састанцима разговарано и о томе шта може да се уради како би била унапређења трговина БиХ и Турске, која је достигла 876 милиона долара, уз повећање од готово 35 одсто прошле године, те да се повећају улагања.

- Велику важност придајемо пројекту ауто-пута Сарајево-Београд, чије смо темље поставили 2019. године - рекао је Ердоган и додао да су дате инструкције Зират банци за превазилажење финансијских проблема који су се појавили.

Турски предсједник је нагласио да је ауто-пут "мировни пројекат" који ће повезати не само земље региона, већ и народе, те изразио увјерење да данашња посјета турске делегације БиХ даје замах овом пројекту.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Без личне карте око 248.000 грађана у БиХ Без личне карте око 248.000 грађана у БиХ
Тежак пораз Ердогана на изборима Тежак пораз Ердогана на изборима
Бисер Индијског океана – национална блага Шри Ланке Бисер Индијског океана – национална блага Шри Ланке
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 5m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    12h 3m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    20h 29m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    18h 44m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    20h 23m
    0