БиХ у посљедњој деценији напустило између 150 и 300 хиљада људи

12.01.2024. 13:45
3
ИЗВОР: Танјуг

Током протекле деценије Босну и Херцеговину је напустио велики број грађана, због политичке ситуације и корупције у земљи, као и због високе стопе незапослености и лошег економског стања, а према неким процјенама ријеч је између 150 и 300 хиљада људи.

Иако нема прецизних званичних података о броју грађана БиХ који су напустили домовину и отишли да живе и раде у другим државама, нека истраживања невладиних организација показују да их је током десетак година било неколико стотина хиљада.

Доцент доктор на Одсјеку за социологију Факултета политичких наука у Сарајеву Амер Осмић за Агенцију Анадолија каже да је данас у БиХ, у односу на пре 30-так година, двоструко мањи број рођене дјеце.

- Јако мало дјеце се рађа, пуно становника умире и превише младих одлази, а нико не долази. Дакле, једна негативна слика када је реч о природном прираштају, механичком кретању која врло негативно утиче на све оно што се тиче становништва - навео је Осмић.

Говорећи о демографској слици БиХ, Осмић каже да се јако мало рађа, а пуно умире.

Да је, напомиње, одржан попис становништва 2013. године, показао би да је бх. становништво, становништво које губи на оном највриједнијем капиталу једног друштва, а то је становништво, радно способно и витално становништво, и становништво које је у најбољим годинама за репродукцију.

Незахвално је, каже Осмић, врло тешко и захтјевно давати било какве пројекције о томе колико је становника отишло из БиХ у протеклом периоду.

- Имамо неке пројекције које дају одређене невладине организације или независни експерти, међутим, без званичних података врло тешко је рећи колико је становника отишло у одређеном периоду. Чињеница је да масовно или у великом броју одлази и то доминантно оно највиталније становништво у доби од 18 до 40 година... - каже Осмић.

Сматра да је неодговорно према друштву рећи да данас у БиХ живи 3,5 милиона људи, колико их је било 2013., а неодговорно је, додаје, рећи и да у БиХ живи мање од три милиона становника, јер за то нема званичних података.

- Неке пројекције говоре да је Босна и Херцеговина у овом десетогодишњем периоду, од 2013., заправо остала без између 150.000 до 300.000 становника, што је проузроковано и природним кретањем становништва, односно врло високом смртношћу коју је имала у вријеме пандемије COVID-19 и одласком, односно пуно лакшим процесом доласка до боравишних виза у земљама Западне Европе, на челу са Њемачком - навео је Осмић.

Навео је и да је БиХ пре 30-так година имала годишњи просјек живорођене деце од 60.000, а да је данас годишњи просјек 24.000 деце, што је двоструко мање.

- Постоји један главни разлог свега овога који обухвата све оне факторе с којима је бх. становништво, које је окренуло леђа држави, незадовољно, а то је цјелокупни друштвени систем, почевши од политике, политичких дешавања, несигурног друштвеног система. То је једно акумулирано генерално незадовољство цјелокупним друштвеним системом. Оно што је можда и важније од овога је недостатак перспективе да ће бити боље - навео је Осмић.

Говорећи о мањем броју рођених, а великом броју умрлих, професор каже да је БиХ демографшки већ на неки начин земља стараца.

- Моја истраживања и мојих колега указују на то да је Босна и Херцеговина према попису становништва 2013. имала просјечну старост око 39 година. Све процјене указују да акумулираним одласком младог, перспективног и радног способног и становништва у фертилном добу, ми данас говоримо о просјечној старости која је далеко изнад 44 године - навео је Осмић и додао је ситуација забрињавајућа посљедњих 15 година.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Skijaš 12.01.2024. 16:54
    Nemojte biti tako oštri. Odlaze i djeca političara i ''biznismena'' da se školuju vani. Nikome nije lako a kako li je tek majci koja ispraća sina na koledž u Ameriku?
  • Generic placeholder image
    Pejo 12.01.2024. 15:34
    E, ds sam bogdo mlađi, ne bih čekao jutro, sad bih bježao iz ovog jada....
  • Generic placeholder image
    Brat 12.01.2024. 14:18
    E to je problem mamu li vam vasu, a vi masite zastavama dok zadnji covjek ne ode
Повезане вијести
Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO) Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
Превозници у сталној битки за возаче Превозници у сталној битки за возаче
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    22h 39m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    22h 19m
    1
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    23h 36m
    0
  • Одата почаст српским борцима палим на Јасику
    20h 28m
    4
  • Сјећање на катастрофалне поплаве које су погодиле Српску, Србију и ФБиХ
    17h 31m
    2