БиХ у високом ризику од избијања дјечије парализе

30.08.2024. 17:39
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Вакцинисаност против полиомијелитиса у БиХ је испод оптималног нивоа, што је сврстава у високоризичне земље за избијање дјечије парализе.

Европски регионални одбор позвао је БиХ да предузме хитне мјере како би се осигурала боља контрола и превенција.

Tамара Никићевић, епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске, истиче за "Независне" да вакцинација против полиомијелитиса спада у обавезну вакцинацију дјеце, која се спроводи код дјеце са навршена два мјесеца живота, давањем три дозе вакцине у одговарајућем временском размаку, а затим двије дозе ревакцинације, са 18 мјесеци и пред полазак у школу.

- Обухват првом дозом вакцине, у 2023. години у Републици Српској, износио је 94,19 одсто док је обухват код ревакцинације износио 65,49 одсто - наводи Никићевићева.

Како је додала, комплетна вакцинације подразумијева да дијете треба да прими пет доза вакцине до поласка у школу.

- Вакцинација против полиомијелитиса је значајна, јер спречава развој церебралне парализе код дјеце. Полиомијелитис или дјечја парализа је веома заразна болест која се најчешће јавља код дјеце до пет година старости. Болест је изазвана вирусом који улази у тијело кроз уста и размножава се у цријевима, одакле се шири и напада нервни систем, а може да изазове потпуну парализу у свега неколико сати - рекла је Никићевићева.

Наиме, Европски регионални одбор позвао је БиХ да предузме хитне мјере како би се осигурала боља контрола и превенција.

У одговору на ову препоруку, именоване су контакт особе за Републику Српску, ФБиХ и Брчко дистрикт, које ће бити одговорне за праћење и спровођење мјера за сузбијање ширења вируса, саопштено је из Министарства цивилних послова у Савјету министара.

У прошлој години здравствене институције у БиХ интензивно су радиле на праћењу и пријављивању сумњивих случајева акутне флакцидне парализе АФП, што је кључни индикатор за откривање полиомијелитиса.

Иако су сви пријављени случајеви искључени као полио, што је потврђено анализом медицинске документације, ситуација и даље захтијева повећани опрез и напоре за јачање имунизацијских програма, наводи се у саопштењу.

Савјет министара усвојио је Годишњи извјештај за 2023. годину о стању и активностима у борби против полиомијелитиса, опасне вирусне болести која може изазвати трајну парализу.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Milica 31.08.2024. 22:02
    Svi pametni i niko ne vakciniše djecu. Kad im se djeca zaraze ozbiljnim bolestima biće kuku lele, doktori pomagajte, a sad su pametniji i ne slušaju savjete ljekara.
Повезане вијести
Министрима најдражи ауди, на возила потрошено 13,2 милиона КМ Министрима најдражи ауди, на возила потрошено 13,2 милиона КМ
Нема пада камата до сљедеће године Нема пада камата до сљедеће године
Повећана потражња за флашираном водом, увоз све већи Повећана потражња за флашираном водом, увоз све већи
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    10h 58m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 40m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 8m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 29m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 38m
    0