BiH zabranila uvoz mandarina iz Hrvatske: Utvrđeno prisustvo pesticida čija je upotreba zabranjena

20.11.2023. 17:55
0
IZVOR: srpskainfo.com

Federalna uprava za inspekcijske poslove zabranila je uvoz u BiH pošiljke mandarina porijeklom iz Hrvatske, zbog utvrđenog prisustva pesticida hlorpirifosa, čija upotreba je zabranjena u poljoprivrednoj proizvodnji u zemlji, te EU, saopšteno je iz Agencije za bezbjednost hrane BiH.

Uvozniku je, shodno važećim propisima, naloženo vraćanje sporne pošiljke pošiljaocu u zemlju izvoznika, odnosno uništavanje pošiljke ukoliko nije moguće njeno vraćanje, tako da navedena pošiljka ne predstavlja rizik po zdravlje potrošača u BiH, ističe se u saopštenju.

Na osnovu preporuka Agencije, Federalna uprava za inspekcijske poslove, pored redovnih službenih kontrola, sprovodi i pojačane mjere kontrole prilikom uvoza mandarina na eventualno prisustvo klorpirifosa.

– Agencija za bezbjednost hrane prati potencijalne rizike porijeklom iz hrane u našoj zemlji i okruženju, te u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima preduzima odgovarajuće mjere sa ciljem zaštite zdravlja i interesa potrošača u BiH – ističe se u saopštenju koje prenosi RTRS.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH? Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH?
Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
Zemljotres u BiH! Zemljotres u BiH!
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    8h 56m
    11
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    7h 40m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    23h 53m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    20h 7m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    2h 25m
    0