Бик Медоња побједник Грмечке кориде

07.08.2022. 21:33
0
ИЗВОР: srna.rs

Бик Медоња, власника Милана Галића из Мркоњић Града, побједник је 250. грмечке кориде која је данас одржана на Поповића брду код Оштре Луке.

Медоња је у финалној борби бикова у тешкој категорији био бољи од бика Бјелана, власника браће Бојанић из Мркоњић Града, и тиме освојио прелазни пехар за шампиона Републике Српске.

Власнику побједничког бика ово није прво учешће ни прва побједа на Грмечкој кориди будући да је са биком Куканом и 2018. године однио побједу.

- Сваки пут су на кориди то добро припремљени бикови, а побједа, иако неочекивана, увијек је драга - рекао је Галић.

Предсједник Организационог одбора Далибор Љубоја потврдио је Срни да је за учешће у овој традиционалној манифестацији пријављено рекордних 17 бикова у три категорије, а да је наградни фонд износио 17.000 КМ.

- Ова манифестација својим континуираним одржавањем чува традиција српског народа и представља изворну културно-историјску тековину подручја Крајине и Подгрмеча, а као и ранијих година и ова јубиларна Грмечка корида протекла је у најбољем реду и још једном показала да се традиција наставља, како у борбама тако и у узгоју бикова за ова надметања - рекао је Љубоја.

Организатор овогодишње јубиларне 250. грмечке кориде је општина Оштра Лука.

Послије Другог свјетског рата Грмечка корида се одржавала на локалитету Међеђе брдо, на подручју општине Сански Мост. То је била највећа манифестација таквог типа у бившој Југославији и окупљала је око 100.000 посјетилаца сваке године.

Са потписивањем Дејтонског споразума, општина Оштра Лука је имала моралну и цивилизацијску обавезу да настави са организовањем Грмечке кориде.

Општина Оштра Лука као локална заједница од 1997. године организује Грмечку кориду на Поповића брду и то у оквиру обиљежавања "Илинданских дана" којом ова локална заједницаобиљежава Илиндан као своју крсну славу.

Коментари 0
Повезане вијести
Заборављени партизански спомен комплекс Корчаница на Грмечу Заборављени партизански спомен комплекс Корчаница на Грмечу
Шаровић: У првој седмици новембра могућ почетак откупа стоке Шаровић: У првој седмици новембра могућ почетак откупа стоке
У недељу корида на Равној Романији У недељу корида на Равној Романији
Најчитаније
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    14h 27m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    22h 2m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    12h 49m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    15h 3m
    2
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    20h 0m
    0