Бирократија гута иницијативу о смањењу ПДВ-а

12.12.2020. 17:35
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Иако је Представнички дом парламента БиХ подржао иницијативу о смањењу стопе ПДВ-а у туризму, угоститељству и путничком саобраћају са 17 на пет одсто, готово је сигурно да ће се ова иницијатива изгубити у бирократским процедурама и врло вјероватно неће добити позитиван епилог.

Наиме, иницијатива коју је усвојио Представнички дом парламента БиХ, а којом се Савјет министара БиХ задужује да у року од 30 дана изради измјене Закона о ПДВ-у и смањи стопу за 17 на пет одсто за секторе угоститељства, туризма и путничког саобраћаја, прво ће морати пред Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ, који треба да да своје мишљење.

Уколико то мишљење и буде позитивно, што је мало вјероватно, Управни одбор УИО треба да се усагласи о измјенама Закона о ПДВ-у и да га тако усаглашеног прослиједи Савјету министара БиХ, који је надлежан за коначну израду и измјену закона, а након тога шаље га у парламент БиХ у даљу процедуру.

Претходно, на измјене и допуне Закона о ПДВ-у сагласност треба да дају надлежни одбори за финансије и буџет ентитетских парламената, а с обзиром на то да је СНСД и у Представничком дому парламента БиХ био против ове иницијативе, није тешко претпоставити да ће Одбор за финансије и буџет Народне скупштине РС имати примједбе на измјену Закона о ПДВ-у.

- Досад је било неколико иницијатива о диференцираној стопи ПДВ-а и ниједна није прошла, а иста судбина вјероватно чека и ову иницијативу. Досад су све партије предлагале диференцирану стопу, неке за беби-опрему, неке за основне животне намирнице, поједине за лијекове, али закон који је усвојен 2006. године никада није измијењен - испричао је извор “Независних”.

У Управном одбору УИО у петак су нам рекли да званично нису добили иницијативу за увођење још једне стопе ПДВ-а те да ће та иницијатива бити разматрана у редовној и законској процедури.

- Док се чланови УО УИО не упознају са цјеловитим садржајем иницијативе, немогуће је давати било какав коментар, јер увођење диференциране стопе ПДВ-а подразумијева озбиљне анализе и њихову техничку оспособљеност за другачији обрачун и наплату ПДВ-а - рекли су нам јуче у УО УИО.

Ако се којим случајем коначно имплементира иницијатива о двије стопе ПДВ-а, према мишљењу Управе за индиректно опорезивање БиХ, биће потребно најмање шест мјесеци како би се могло почети са примјеном.

Оптималан рок за примјену диференциране стопе ПДВ-а био би 18 мјесеци, а тај рок наведен је у Студији о импликацијама диференцираних стопа ПДВ-а у БиХ, коју је прије неколико година урадило Одјељење за макроекономску анализу Управе за индиректно опорезивање БиХ.

- Минимално вријеме за израду и усвајање сета потребних прописа износи 18 мјесеци. Овај рок подразумијева пуну ангажованост свих институција – Управе за индиректно опорезивање, Управног одбора Управе за индиректно опорезивање, одбора за буџет и финансије ентитетских скупштина, Вијећа министара, Одбора за буџет и финансије парламента БиХ и самих парламентараца - наводи се у Студији о импликацијама диференцираних стопа ПДВ-а у БиХ.

Такође, навели су да би, према процјенама, само за оперативне припреме, које би подразумијевале обуку запослених и обвезника те спровођење медијске кампање, требало 12 мјесеци за примјену различитих стопа ПДВ-а.

Коментари 0
Повезане вијести
Усаглашена нулта стопа ПДВ-а на основне намирнице Усаглашена нулта стопа ПДВ-а на основне намирнице
Гаспром смањује испоруке гаса "Сјеверним током" на 20 одсто Гаспром смањује испоруке гаса "Сјеверним током" на 20 одсто
Туризам као најперспективнија грана може бити одржив Туризам као најперспективнија грана може бити одржив
Најчитаније
 • Преминуо др Дејан Кафка
  23h 36m
  8
 • Упуцан Радоје Звицер, шеф кавачког клана тешко рањен?
  16h 41m
  0
 • ОО СДС Калиновик: Спрема се велика изборна превара
  23h 7m
  7
 • Серијски силоватељ Игор Милошевић поново иза решетака
  20h 25m
  0
 • Прије 30 година формирана легендарна Српска гарда Илиџа (ФОТО)
  4h 55m
  0