Бирократија гута иницијативу о смањењу ПДВ-а

12.12.2020. 17:35
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Иако је Представнички дом парламента БиХ подржао иницијативу о смањењу стопе ПДВ-а у туризму, угоститељству и путничком саобраћају са 17 на пет одсто, готово је сигурно да ће се ова иницијатива изгубити у бирократским процедурама и врло вјероватно неће добити позитиван епилог.

Наиме, иницијатива коју је усвојио Представнички дом парламента БиХ, а којом се Савјет министара БиХ задужује да у року од 30 дана изради измјене Закона о ПДВ-у и смањи стопу за 17 на пет одсто за секторе угоститељства, туризма и путничког саобраћаја, прво ће морати пред Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ, који треба да да своје мишљење.

Уколико то мишљење и буде позитивно, што је мало вјероватно, Управни одбор УИО треба да се усагласи о измјенама Закона о ПДВ-у и да га тако усаглашеног прослиједи Савјету министара БиХ, који је надлежан за коначну израду и измјену закона, а након тога шаље га у парламент БиХ у даљу процедуру.

Претходно, на измјене и допуне Закона о ПДВ-у сагласност треба да дају надлежни одбори за финансије и буџет ентитетских парламената, а с обзиром на то да је СНСД и у Представничком дому парламента БиХ био против ове иницијативе, није тешко претпоставити да ће Одбор за финансије и буџет Народне скупштине РС имати примједбе на измјену Закона о ПДВ-у.

- Досад је било неколико иницијатива о диференцираној стопи ПДВ-а и ниједна није прошла, а иста судбина вјероватно чека и ову иницијативу. Досад су све партије предлагале диференцирану стопу, неке за беби-опрему, неке за основне животне намирнице, поједине за лијекове, али закон који је усвојен 2006. године никада није измијењен - испричао је извор “Независних”.

У Управном одбору УИО у петак су нам рекли да званично нису добили иницијативу за увођење још једне стопе ПДВ-а те да ће та иницијатива бити разматрана у редовној и законској процедури.

- Док се чланови УО УИО не упознају са цјеловитим садржајем иницијативе, немогуће је давати било какав коментар, јер увођење диференциране стопе ПДВ-а подразумијева озбиљне анализе и њихову техничку оспособљеност за другачији обрачун и наплату ПДВ-а - рекли су нам јуче у УО УИО.

Ако се којим случајем коначно имплементира иницијатива о двије стопе ПДВ-а, према мишљењу Управе за индиректно опорезивање БиХ, биће потребно најмање шест мјесеци како би се могло почети са примјеном.

Оптималан рок за примјену диференциране стопе ПДВ-а био би 18 мјесеци, а тај рок наведен је у Студији о импликацијама диференцираних стопа ПДВ-а у БиХ, коју је прије неколико година урадило Одјељење за макроекономску анализу Управе за индиректно опорезивање БиХ.

- Минимално вријеме за израду и усвајање сета потребних прописа износи 18 мјесеци. Овај рок подразумијева пуну ангажованост свих институција – Управе за индиректно опорезивање, Управног одбора Управе за индиректно опорезивање, одбора за буџет и финансије ентитетских скупштина, Вијећа министара, Одбора за буџет и финансије парламента БиХ и самих парламентараца - наводи се у Студији о импликацијама диференцираних стопа ПДВ-а у БиХ.

Такође, навели су да би, према процјенама, само за оперативне припреме, које би подразумијевале обуку запослених и обвезника те спровођење медијске кампање, требало 12 мјесеци за примјену различитих стопа ПДВ-а.

Коментари 0
Повезане вијести
Посланици о платама и накнадама по хитном поступку Посланици о платама и накнадама по хитном поступку
Недостатак радне снаге велики проблем у угоститељству Недостатак радне снаге велики проблем у угоститељству
Посланици Представничког дома изгласали укидање акциза на гориво Посланици Представничког дома изгласали укидање акциза на гориво
Најчитаније
 • Жепа – болна, незацијељена рана (ВИДЕО)
  23h 8m
  5
 • Почело распоређивање специјалаца на Косову и Метохији
  18h 12m
  1
 • У Источној Илиџи одузет путнички аутомобил од вишеструког починиоца саобраћајних прекршаја
  1h 43m
  0
 • Дванаест медаља за „Спарту“ у Берковићима
  21h 8m
  0
 • Ученици Средње школе „28. јуни“ на најбољи начин промовисали важност књиге и читалаштва
  22h 57m
  0