Битка за Рогој: „За мном, браћо“

21.08.2024. 14:32
2
ИЗВОР: soko-1.blogspot.com

Кључеви Трнова, у коме су муслимани за годину дана затрли све што је српско, налазили су се у рукама српских бораца. Претходно су морали откључати тешку браву звану- Рогој.

Рогој је планински превој на путу Калиновик-Трново, одакле су муслиманске снаге свакодневно дејствовале према калиновику и Фочи. Трагови њихових похода посебно су видљиви у насељима Добро Поље и Бољановићи, гдје су од кућа остали само поцрњели димњаци да као утваре стрше у небо.

- Успјешно смо привели крају једну велику битку -  прича генерал-мајор Радован Грубач, командант Херцеговачког корпуса, који је лично командовао операцијом ослобађања Рогоја.

- Поред превоја Рогој, десетодневне борбе вођене су и за објекте Куцин, Бандијерка и Караула, који су били изузетно утврђени - каже генерал Грубач.

Генерал Грубач је посебно задовољан што је у овој операцији испољено јединство свих јединица Херцеговачког корпуса. Свој допринос подједнако су дали Фочаци, Невесињци, Билећани, Гачани, Требињци, Калиновчани…

- Поред неоспорног јунаштва које су исказали Херцеговци у овој одлучујућој бици до изражаја је дошло и ратно умијеће и војничко знање, јер је требало проћи силна минска поља и освојити бункере - истиче генерал Грубач.

На самом Рогоју затичемо групу артиљераца славне Невесињске бригаде. Они нам показују добро утвеђене муслиманске бункере, повезане траншејама. Око њих на хиљаде пушчаних, митраљеских, тенковских и других чаура, углавном стране производње.

Поручник Момчило Паровић прича нам о незадрживом јуришу бораца Херцеговачког корпуса према утврђењима муслиманске војске.

Хвали и неустрашивог команданта батаљона Невесињске бригаде Зорана Пурковића. Генерал Младић му је лично у ослобођеном Трнову дао чин Мајора.

ЗА МНОМ, БРАЋО!

У насељу Добро Поље пуковник Миленко Милинић показује нам трагове крви седморице бораца Гатачке бригаде, погинулих прије мјесец дана приликом упада муслимана у ово мјесто.

Много је бораца који су зслужили да уђу у причу у ослобађању Рогоја, а нисмо их успјели пронаћи на широким просторима Калиновика и Трнова. Они заслужују све похвале за исказану храброст и пожртвовање, кажу нам у команди Херцеговачког корпуса.

Сјајна побједа српске војске плаћена је нажалост и животима. Генерал Грубач испричао  је како је погинуо војник Милан Тепавчевић из Гацка.

- Пао је јуначки на Бандијерки. Његов брат близанац Душан у тим тренуцима командовао је једном јединицом која је водила борбе на том подручју. Сазнавши за смрт свог брата дотрчао је Душан на Бандијерку. Провео је десет минута поред мртвог брата, а онда се обратио саборцима: За мном, браћо! Идемо напријед!

ШЕСТ ПОГИНУЛИХ И 69 РАЊЕНИХ

У жестоким борбама око Рогоја погинуло је шест бораца Херцеговачког корпуса, док их је 69 рањено.

На бранику српске отаџбине пали су: командант батаљона поручник Мирко Копривица, командир вода Зоран Бајовић, те војници Милан Тепавчевић, Душко Говедарица, Илија Копривица и Петар Тодоровић.

Аутор: Обрен Жерајић

Лист „Српска Војска“

Година II

Број 11

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Skijaš 22.08.2024. 15:07
    Da živim još milion godina uvijek ću se ponositi vremenom kada sam nosio uniformu Vojske Republike Srpske i branio narod od zločinaca.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 22.08.2024. 02:47
    Hvala junacima na odbrani svog naroda i srpske zemlje od zločinačke pogani.
Повезане вијести
Мирончук Сергеј Александрович, руски добровољац који је дао живот за Републику Српску (ФОТО) Мирончук Сергеј Александрович, руски добровољац који је дао живот за Републику Српску (ФОТО)
Травник: Сјећање на хуманост бораца Војске Републике Српске према хрватским цивилима (ФОТО) Травник: Сјећање на хуманост бораца Војске Републике Српске према хрватским цивилима (ФОТО)
Операција Текбир - неуспјели покушај деблокаде Сарајева Операција Текбир - неуспјели покушај деблокаде Сарајева
Најчитаније
  • Сјећање на доктора и планинара Јова Елчића (ФОТО)
    20h 38m
    2
  • Мајор Коста Тодоровић – Легенда о српском храбром срцу
    8h 13m
    0
  • Домаћи посни брускети
    8h 46m
    0
  • Ухапшен Сокочанин због сумње да је бацио бомбу у двориште куће
    4h 4m
    2
  • Лице тешко повријеђено у саобраћајној незгоди код Рогатице
    6h 12m
    0