Bitka za Rogoj: „Za mnom, braćo“

21.08.2024. 14:32
2
IZVOR: soko-1.blogspot.com

Ključevi Trnova, u kome su muslimani za godinu dana zatrli sve što je srpsko, nalazili su se u rukama srpskih boraca. Prethodno su morali otključati tešku bravu zvanu- Rogoj.

Rogoj je planinski prevoj na putu Kalinovik-Trnovo, odakle su muslimanske snage svakodnevno dejstvovale prema kalinoviku i Foči. Tragovi njihovih pohoda posebno su vidljivi u naseljima Dobro Polje i Boljanovići, gdje su od kuća ostali samo pocrnjeli dimnjaci da kao utvare strše u nebo.

- Uspješno smo priveli kraju jednu veliku bitku -  priča general-major Radovan Grubač, komandant Hercegovačkog korpusa, koji je lično komandovao operacijom oslobađanja Rogoja.

- Pored prevoja Rogoj, desetodnevne borbe vođene su i za objekte Kucin, Bandijerka i Karaula, koji su bili izuzetno utvrđeni - kaže general Grubač.

General Grubač je posebno zadovoljan što je u ovoj operaciji ispoljeno jedinstvo svih jedinica Hercegovačkog korpusa. Svoj doprinos podjednako su dali Fočaci, Nevesinjci, Bilećani, Gačani, Trebinjci, Kalinovčani…

- Pored neospornog junaštva koje su iskazali Hercegovci u ovoj odlučujućoj bici do izražaja je došlo i ratno umijeće i vojničko znanje, jer je trebalo proći silna minska polja i osvojiti bunkere - ističe general Grubač.

Na samom Rogoju zatičemo grupu artiljeraca slavne Nevesinjske brigade. Oni nam pokazuju dobro utveđene muslimanske bunkere, povezane tranšejama. Oko njih na hiljade puščanih, mitraljeskih, tenkovskih i drugih čaura, uglavnom strane proizvodnje.

Poručnik Momčilo Parović priča nam o nezadrživom jurišu boraca Hercegovačkog korpusa prema utvrđenjima muslimanske vojske.

Hvali i neustrašivog komandanta bataljona Nevesinjske brigade Zorana Purkovića. General Mladić mu je lično u oslobođenom Trnovu dao čin Majora.

ZA MNOM, BRAĆO!

U naselju Dobro Polje pukovnik Milenko Milinić pokazuje nam tragove krvi sedmorice boraca Gatačke brigade, poginulih prije mjesec dana prilikom upada muslimana u ovo mjesto.

Mnogo je boraca koji su zslužili da uđu u priču u oslobađanju Rogoja, a nismo ih uspjeli pronaći na širokim prostorima Kalinovika i Trnova. Oni zaslužuju sve pohvale za iskazanu hrabrost i požrtvovanje, kažu nam u komandi Hercegovačkog korpusa.

Sjajna pobjeda srpske vojske plaćena je nažalost i životima. General Grubač ispričao  je kako je poginuo vojnik Milan Tepavčević iz Gacka.

- Pao je junački na Bandijerki. Njegov brat blizanac Dušan u tim trenucima komandovao je jednom jedinicom koja je vodila borbe na tom području. Saznavši za smrt svog brata dotrčao je Dušan na Bandijerku. Proveo je deset minuta pored mrtvog brata, a onda se obratio saborcima: Za mnom, braćo! Idemo naprijed!

ŠEST POGINULIH I 69 RANjENIH

U žestokim borbama oko Rogoja poginulo je šest boraca Hercegovačkog korpusa, dok ih je 69 ranjeno.

Na braniku srpske otadžbine pali su: komandant bataljona poručnik Mirko Koprivica, komandir voda Zoran Bajović, te vojnici Milan Tepavčević, Duško Govedarica, Ilija Koprivica i Petar Todorović.

Autor: Obren Žerajić

List „Srpska Vojska“

Godina II

Broj 11

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Skijaš 22.08.2024. 15:07
    Da živim još milion godina uvijek ću se ponositi vremenom kada sam nosio uniformu Vojske Republike Srpske i branio narod od zločinaca.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 22.08.2024. 02:47
    Hvala junacima na odbrani svog naroda i srpske zemlje od zločinačke pogani.
Povezane vijesti
Mirončuk Sergej Aleksandrovič, ruski dobrovoljac koji je dao život za Republiku Srpsku (FOTO) Mirončuk Sergej Aleksandrovič, ruski dobrovoljac koji je dao život za Republiku Srpsku (FOTO)
Travnik: Sjećanje na humanost boraca Vojske Republike Srpske prema hrvatskim civilima (FOTO) Travnik: Sjećanje na humanost boraca Vojske Republike Srpske prema hrvatskim civilima (FOTO)
Operacija Tekbir - neuspjeli pokušaj deblokade Sarajeva Operacija Tekbir - neuspjeli pokušaj deblokade Sarajeva
Najčitanije
  • Sjećanje na doktora i planinara Jova Elčića (FOTO)
    22h 35m
    2
  • Major Kosta Todorović – Legenda o srpskom hrabrom srcu
    10h 10m
    0
  • Domaći posni brusketi
    10h 43m
    0
  • Uhapšen Sokočanin zbog sumnje da je bacio bombu u dvorište kuće
    6h 1m
    3
  • Lice teško povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi kod Rogatice
    8h 9m
    0