Бизарни "Тик-Ток" изазови

09.02.2022. 10:59
0
ИЗВОР: Срна

Друштвена мрежа "Тик-Ток" је, према ономе што је пракса приказала, постала погодно тло за бизарне изазове међу корисницима, најчешће дјецом, упозорили су из Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске.

- Бизарни изазов на `Тик-Току` под називом `блекаут` није први овог типа који се појавио на некој од друштвених мрежа, а за посљедицу је имао људски живот. У протеклом периоду свједочили смо сличним изазовима попут `Плавог кита`, `Сломљене лобање` и слично. Податак који забрињава јесте масовност употребе наведене апликације од дјеце и младих. Трагични догађаји из сусједних земаља то потврђују - указали су из МУП-а поводом 9. фебруара, Међународног дана сигурног интернета.

Из МУП-а су навели да ће тим поводом полицијски службеници данас, али и наредних дана широм Српске одржати предавања у основним школама да би се подигла свијест дјеце и одраслих о потенцијалним опасностима на интернету, начинима заштите и о томе коме се обратити у случају било какве злоупотребе.

У МУП-у сматрају да је овај дан прилика за подсјећање на обавезу заштите дјеце и младих на интернету и спречавање негативности према најмлађима на друштвеним мрежама, те истичу да корисници "Тик-Тока" не могу бити млађи од 13 година.

МУП Српске је, како се наводи, у прошлој години евидентирао 10 кривичних дјела искориштавање дјеце за порнографију, четири кривична дјела упознавање дјеца са порнографијом и једно кривично дјело искориштавање компјутерске мреже за извршење кривичног дјела сексуалног злостављања и искориштавања дјетета.

Наводе да кориштење сваке друштвене мреже има добре и лоше стране, да су "Инстаграм", "Снапчет", "Јутјуб" и "Тик-Ток" најпопуларније платформе код дјеце и младих који се њима служе боље од родитеља служе, али за контролисање садржаја које дијете конзумира препоручују комбинацију два сегмента - родитељског надзора и техничких могућности заштите.

- Да би родитељ био у току са активностима које његово дијете остварује на друштвеној мрежи било би пожељно да такође преузме апликацију коју користи дијете, да се упозна о начину рада и садржају да би могао са дјететом разговарати о ономе што види на одређеној апликацији - објашњавају из МУП-а.

На "Тик-Ток" платформи, додају, родитељима је дата могућност да користе опцију "ограничени начин рада" за контролу дјеце или породични "сигурносни начин" за упаривање свог рачуна са дјететом ради управљања поставкама у потпуности.

- Када се за `Тик-Ток` пријави дијете од 13 до 15 година његов рачун је према задатим поставкама приватан, само пријатељи могу коментарисати видео-записе, а други корисници не могу `дуетовати` са његовим видео-записима. Само корисници старији од 18 година могу уживо преносити и користити директне поруке, а само корисници старији од 18 година могу куповати, слати или примати виртуелне поклоне - наводи се у саопштењу.

Из МУП-а Српске наглашавају да се на интернет страници Одјељења за високотехнолошки криминалитет овог министарства https://mup.vladars.net/index.php?vijest=vtk може наћи низ савјета за заштиту од свих облика високотехнолошког криминалитета.

Коментари 0
Повезане вијести
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    22h 55m
    0
  • Крађа у Палама
    21h 13m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    17h 40m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    20h 28m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    13h 49m
    0