Бјелица: Главни циљ додатно повећати запосленост становништва

06.09.2020. 12:38
0
ИЗВОР: Вечерње новости

На челну позицију Сокоца Милован Цицко Бјелица је дошао 2012. године, послије оних лоших приватизација и отварања стечаја за тадашње соколачке фабричке гиганте попут „Нове Романије“, "Униса", "КТК Кнежева", Фарме музник крава, Центра за унапређење пољопривредне производње, Топлане, ЈКП „Врело Биоштица“, Хотела „Романија" итд.

– Уз пуно труда и напора, успјели смо да не зарасту у коров и постану „споменици прошлости“. На темељима посрнулих гиганата, нови послодавци су започели производњу дрвених еко кућа, Царинске терминале, бензинске пумпе, пословне зграде, салоне и стоваришта, фабрике пелета, погоне за „Биље и љекобиље“, а Бањалучка ТК „Зона“ је откупила и обновила фарму музних крава. Завршили смо послове око канализационе и водоводне мреже, осавременили и изградили нове, отворене и затворене спортске терене, асфалтирали доста путева, изградили нове стамбене објекте, а све уз помоћ добре сарадње са нивоима власти у Републици Српској и БиХ, Европске и Свјетске банке, Развојне банке Савјета Европе, уз помоћ НВО и тако даље - каже за „Новости“ Милован Бјелица.

Рекло би се стресних и ризичних подухвата, а ипак успјешних осам радних година.

– Можда је највећи успјех, што смо ових дана августа, а након седмогодишњих активности, воду за пиће довели у 40 пограничних села између Сокоца и Рогатице, који је вијековима уназад нису имали. Велики успјех је и што смо забранили, зауставили изградњу малих хидроелектрана, а отворени за соларне и ветро електране. Но остало је да се заврши још неколико започетих пројеката, које желим да завршим у трећем мандату. Ријеч је о етно селу „Соколов град“ и изградњи „Градске куће“, на темељима бившег хотела „Романија“ на Сокоцу. Урађено је идејно рјешење, а у Градској кући, на једном мјесту ће се наћи канцеларије локалне администрације града, библиотека, биоскоп, концертна сала, галерија, Музеј Гласинца и Романије. Жеља ми је да у идућем мандату, још повећамо запосленост становништва и заокружим причу о Сокоцу смјештеном на 870 метара надморске висине са обрисима модерне планинске вароши – каже Бјелица.

У Сокоцу се поносе и споменицима културно-историјског насљеђа, са новим хотелом „Златни бор“, Планинарским домом на Романији, реконструисаном Градском пијацом, са двије нове зграде од 17 и 64 стамбене јединице и распуштањем, гашењем Колективног стамбеног центра за избјегла и расељена лица.

У Сокоцу са поносом истичу да су им градови побратими Ормилија (Грчка), Ариље и Гораждевац (Пећ) и Хохенбург (Њемачка).

 

Све указује да ће новом или старом начелнику, бити много лакше радити и стварати у периоду 2020-2024. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику" Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
Са Романије 33 ходочасника кренула ка манастиру Острог Са Романије 33 ходочасника кренула ка манастиру Острог
На туцијади у Сокоцу више од 40 учесника На туцијади у Сокоцу више од 40 учесника
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    9h 58m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    9h 14m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    6h 30m
    3
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    4h 52m
    0
  • Данас Марковдан
    13h 40m
    0