Bjelica: Glavni cilj dodatno povećati zaposlenost stanovništva

06.09.2020. 12:38
0
IZVOR: Večernje novosti

Na čelnu poziciju Sokoca Milovan Cicko Bjelica je došao 2012. godine, poslije onih loših privatizacija i otvaranja stečaja za tadašnje sokolačke fabričke gigante poput „Nove Romanije“, "Unisa", "KTK Kneževa", Farme muznik krava, Centra za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, Toplane, JKP „Vrelo Bioštica“, Hotela „Romanija" itd.

– Uz puno truda i napora, uspjeli smo da ne zarastu u korov i postanu „spomenici prošlosti“. Na temeljima posrnulih giganata, novi poslodavci su započeli proizvodnju drvenih eko kuća, Carinske terminale, benzinske pumpe, poslovne zgrade, salone i stovarišta, fabrike peleta, pogone za „Bilje i ljekobilje“, a Banjalučka TK „Zona“ je otkupila i obnovila farmu muznih krava. Završili smo poslove oko kanalizacione i vodovodne mreže, osavremenili i izgradili nove, otvorene i zatvorene sportske terene, asfaltirali dosta puteva, izgradili nove stambene objekte, a sve uz pomoć dobre saradnje sa nivoima vlasti u Republici Srpskoj i BiH, Evropske i Svjetske banke, Razvojne banke Savjeta Evrope, uz pomoć NVO i tako dalje - kaže za „Novosti“ Milovan Bjelica.

Reklo bi se stresnih i rizičnih poduhvata, a ipak uspješnih osam radnih godina.

– Možda je najveći uspjeh, što smo ovih dana avgusta, a nakon sedmogodišnjih aktivnosti, vodu za piće doveli u 40 pograničnih sela između Sokoca i Rogatice, koji je vijekovima unazad nisu imali. Veliki uspjeh je i što smo zabranili, zaustavili izgradnju malih hidroelektrana, a otvoreni za solarne i vetro elektrane. No ostalo je da se završi još nekoliko započetih projekata, koje želim da završim u trećem mandatu. Riječ je o etno selu „Sokolov grad“ i izgradnji „Gradske kuće“, na temeljima bivšeg hotela „Romanija“ na Sokocu. Urađeno je idejno rješenje, a u Gradskoj kući, na jednom mjestu će se naći kancelarije lokalne administracije grada, biblioteka, bioskop, koncertna sala, galerija, Muzej Glasinca i Romanije. Želja mi je da u idućem mandatu, još povećamo zaposlenost stanovništva i zaokružim priču o Sokocu smještenom na 870 metara nadmorske visine sa obrisima moderne planinske varoši – kaže Bjelica.

U Sokocu se ponose i spomenicima kulturno-istorijskog nasljeđa, sa novim hotelom „Zlatni bor“, Planinarskim domom na Romaniji, rekonstruisanom Gradskom pijacom, sa dvije nove zgrade od 17 i 64 stambene jedinice i raspuštanjem, gašenjem Kolektivnog stambenog centra za izbjegla i raseljena lica.

U Sokocu sa ponosom ističu da su im gradovi pobratimi Ormilija (Grčka), Arilje i Goraždevac (Peć) i Hohenburg (Njemačka).

 

Sve ukazuje da će novom ili starom načelniku, biti mnogo lakše raditi i stvarati u periodu 2020-2024. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija O...
Mitropolit Hrizostom: Priprema za radosni trenutak pobjede Mitropolit Hrizostom: Priprema za radosni trenutak pobjede
Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    10h 23m
    11
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    9h 19m
    0
  • Posljednji kondorov let
    22h 48m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    9h 23m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    6h 16m
    0