Бјелица отписао потраживања без сагласности СО Соколац

22.12.2021. 19:12
6
ИЗВОР: capital.ba

Општина Соколац је од републичког ревизора добила мишљење са резервом и о усклађености, али и о финансијским извјештајима, а један од разлога је и тај што је начелник општине Милован Бјелица донио одлуку да се отпишу спорна потраживања у износу од 88.183 КМ без сагласности Скупштине општине.

Како је наведено у Извјештају, на основу Одлуке начелника, без одлуке Скупштине општине, је извршен отпис спорних потраживања од правних лица за заузимање јавних површина у износу од 88.183 КМ, што није у складу са Правилником о рачуноводству, рачуноводственим политикама и рачуноводственим процјенама за буџетске кориснике.

Поред тога, ревизор општини Соколац замјера и то да приликом доношења ребаланса буџета за 2020. годину нису извршили усклађивање буџетских средстава и издатака, што није у складу са Законом о буџетском систему Републике Српске. 

Извршење буџета општине није вршено у складу са поменутим Законом.

Ревизори су утврдили да се Соколац више пута огријешио и о Закон о јавним набавкама БиХ, те су приликом поступка набавке за зимско одржавање путева дефинисали рок за достављање понуда краћи од оног који Закон предвиђа.

Такође, како је истакнуто, у фази предквалификације преговарачког поступка без објаве обавјештења за набавку услуга израде главног пројекта за изградњу Градске куће, трга и спомен обиљежја разматран је захтјев за учешће понуђача који је достављен након рока одређеног у тендерској документацији.

- Набавке услуга дугорочног кредитног задужења, текућег одржавања, рекламе и пропаганда, радова, опреме, робе широке потрошње и канцеларијског материјала у најмањем износу од 900.732 КМ нису предвиђене планом набавки, нити су донесене посебне одлуке о покретању поступка набавки што није у складу са Законом о јавним набавкама - појаснили су ревизори.

У Извјештају стоји и да су расходи прецијењени за скоро 80.000 КМ, као и да су расходи за нефинансијску имовину потцијењени за 51.485 марака. 

Бјелица: Ријеч је о старим потраживањима

Начелник општине Соколац Милован Бјелица коментаришући потраживања која је отписао без одлуке Скупштине за CAPITAL каже да је ријеч о већ застарјелим потраживањима. 

- То су застарјела потраживања којих има и од раније, прије мог доласка на мјесто начелника, о закупу јавних површина, или те фирме више не постоје. Можда је ту требала одлука Скупштине, али из Финансија су ми доставили да су то ненаплатива потраживања и да је настала застара - казао је Бјелица.

Подсјетимо, општина Соколац је у 2020. години на коју се односи овај Извјештај имала на располагању Буџет од 11,6 милиона марака.

Пише: Бојана Нинковић

Коментари 6
  • Generic placeholder image
    Odgovornost 23.12.2021. 14:36
    Zapanjujuce je kako se uvijek iznova konstatuje kako je Cicko uradio jos jedan kriminal i nikome nista! Pa hoce li se naci neko da ga konacno pozove na odgovornost, odnosno da podnese krivicnu prijavu? Tih 20-tak miliona za koje je zaduzio opstinu i procerdao i koje ce generacije vracati - pojeo vuk magarca...
  • Generic placeholder image
    Komentar 23.12.2021. 14:32
    Zasto mi ne objavljujete komentare?
  • Generic placeholder image
    voxpopuli 23.12.2021. 08:49
    SOKOLAC SAMO OVAKO MOŽE NAPRIJED!NAČELNIK U KLIN A VEĆINA U PLOČU.TEŠKO NAMA SA NAMA KAKVI SMO.ZA SVE SU KRIVI KUPLJENI GLASOVI.VOLJA NARODA PRODATA ZA JEFTINE PARE.OVO ME PODSJEĆA NA DVA MAGARCA KOJI VUKU SVAK NA SVOJU STRANU I KADA SU OGLADNILI ONDA SU SE DOGOVORILI I SIJENA NAJELI.
  • Generic placeholder image
    Bićko 23.12.2021. 00:28
    E mašin-bravar nas je zaključao za sva vremena. Šampion u trošenju nezarađenog novca. Taj bi i šeika otjerao u stečaj!
  • Generic placeholder image
    Baltici 22.12.2021. 19:59
    Komso nemoj molim te sta to pricas pobogu si pa razumite komsiju mog samo je 19 miliona zaduzio ostala 2 miliona je Mirko
  • Generic placeholder image
    Daki 22.12.2021. 19:57
    Ma ja svi su dugovi prije nego sto si ti dosao,vodjo nas duhovni zaduzio si nas za 5 generacija
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе
Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    11h 59m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 43m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    2h 27m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    5h 28m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    23h 10m
    0