Bjelica otpisao potraživanja bez saglasnosti SO Sokolac

22.12.2021. 19:12
6
IZVOR: capital.ba

Opština Sokolac je od republičkog revizora dobila mišljenje sa rezervom i o usklađenosti, ali i o finansijskim izvještajima, a jedan od razloga je i taj što je načelnik opštine Milovan Bjelica donio odluku da se otpišu sporna potraživanja u iznosu od 88.183 KM bez saglasnosti Skupštine opštine.

Kako je navedeno u Izvještaju, na osnovu Odluke načelnika, bez odluke Skupštine opštine, je izvršen otpis spornih potraživanja od pravnih lica za zauzimanje javnih površina u iznosu od 88.183 KM, što nije u skladu sa Pravilnikom o računovodstvu, računovodstvenim politikama i računovodstvenim procjenama za budžetske korisnike.

Pored toga, revizor opštini Sokolac zamjera i to da prilikom donošenja rebalansa budžeta za 2020. godinu nisu izvršili usklađivanje budžetskih sredstava i izdataka, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu Republike Srpske. 

Izvršenje budžeta opštine nije vršeno u skladu sa pomenutim Zakonom.

Revizori su utvrdili da se Sokolac više puta ogriješio i o Zakon o javnim nabavkama BiH, te su prilikom postupka nabavke za zimsko održavanje puteva definisali rok za dostavljanje ponuda kraći od onog koji Zakon predviđa.

Takođe, kako je istaknuto, u fazi predkvalifikacije pregovaračkog postupka bez objave obavještenja za nabavku usluga izrade glavnog projekta za izgradnju Gradske kuće, trga i spomen obilježja razmatran je zahtjev za učešće ponuđača koji je dostavljen nakon roka određenog u tenderskoj dokumentaciji.

- Nabavke usluga dugoročnog kreditnog zaduženja, tekućeg održavanja, reklame i propaganda, radova, opreme, robe široke potrošnje i kancelarijskog materijala u najmanjem iznosu od 900.732 KM nisu predviđene planom nabavki, niti su donesene posebne odluke o pokretanju postupka nabavki što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama - pojasnili su revizori.

U Izvještaju stoji i da su rashodi precijenjeni za skoro 80.000 KM, kao i da su rashodi za nefinansijsku imovinu potcijenjeni za 51.485 maraka. 

Bjelica: Riječ je o starim potraživanjima

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica komentarišući potraživanja koja je otpisao bez odluke Skupštine za CAPITAL kaže da je riječ o već zastarjelim potraživanjima. 

- To su zastarjela potraživanja kojih ima i od ranije, prije mog dolaska na mjesto načelnika, o zakupu javnih površina, ili te firme više ne postoje. Možda je tu trebala odluka Skupštine, ali iz Finansija su mi dostavili da su to nenaplativa potraživanja i da je nastala zastara - kazao je Bjelica.

Podsjetimo, opština Sokolac je u 2020. godini na koju se odnosi ovaj Izvještaj imala na raspolaganju Budžet od 11,6 miliona maraka.

Piše: Bojana Ninković

Komentari 6
  • Generic placeholder image
    Odgovornost 23.12.2021. 14:36
    Zapanjujuce je kako se uvijek iznova konstatuje kako je Cicko uradio jos jedan kriminal i nikome nista! Pa hoce li se naci neko da ga konacno pozove na odgovornost, odnosno da podnese krivicnu prijavu? Tih 20-tak miliona za koje je zaduzio opstinu i procerdao i koje ce generacije vracati - pojeo vuk magarca...
  • Generic placeholder image
    Komentar 23.12.2021. 14:32
    Zasto mi ne objavljujete komentare?
  • Generic placeholder image
    voxpopuli 23.12.2021. 08:49
    SOKOLAC SAMO OVAKO MOŽE NAPRIJED!NAČELNIK U KLIN A VEĆINA U PLOČU.TEŠKO NAMA SA NAMA KAKVI SMO.ZA SVE SU KRIVI KUPLJENI GLASOVI.VOLJA NARODA PRODATA ZA JEFTINE PARE.OVO ME PODSJEĆA NA DVA MAGARCA KOJI VUKU SVAK NA SVOJU STRANU I KADA SU OGLADNILI ONDA SU SE DOGOVORILI I SIJENA NAJELI.
  • Generic placeholder image
    Bićko 23.12.2021. 00:28
    E mašin-bravar nas je zaključao za sva vremena. Šampion u trošenju nezarađenog novca. Taj bi i šeika otjerao u stečaj!
  • Generic placeholder image
    Baltici 22.12.2021. 19:59
    Komso nemoj molim te sta to pricas pobogu si pa razumite komsiju mog samo je 19 miliona zaduzio ostala 2 miliona je Mirko
  • Generic placeholder image
    Daki 22.12.2021. 19:57
    Ma ja svi su dugovi prije nego sto si ti dosao,vodjo nas duhovni zaduzio si nas za 5 generacija
Povezane vijesti
Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM
Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica
Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    10h 2m
    8
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    12h 33m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    10h 16m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    10h 8m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    2h 23m
    0