Бјелогрлић: Више обољелих од хроничне болести бубрега

14.03.2024. 13:07
2
ИЗВОР: srna.rs

Дошло је до повећања броја обољелих од хроничне болести бубрега код становништва, а водећи узроци су шећерна болест и повишен крвни притисак, изјавила је супспецијалиста нефрологије у Болници "Србија" у Источном Сарајеву Ивана Вукобрат Бјелогрлић.

Она је нагласила да би болесници с тим болестима требали да одржавају уредан ниво шећера у крви и висину крвног притиска под контролом, наводе из Болнице "Србија".

Бјелогрлићева је указала да је свјетски дан бубрега, који се обиљежава другог четвртка у марту сваке године, глобална кампања којом је потребно освијестити јавност о важности бубрега као органа у очувању здравља, мјерама превенције и факторима ризика, како би се смањила учесталост хроничне бубрежне болести.

- Бубрези су изузетно важни за наше здравље и квалитет живота. Главна функција бубрега је излучивање вишка течности из организма, те токсичних продуката метаболизма. Бубрези не само да чисте наш организам него и регулишу крвни притисак, одржавају чврстоћу костију и стимулишу стварање црвених крвних зрнаца - нагласила је Бјелогрлићева, која је специјалиста интерне медицине.

Она наводи да је узрок пораста хроничне бубрежне болести свакако и старење популације, али и нерегулисана хипертензија, претилост, прекомјерно и неконтролисано трошење нестероидних противупалних лијекова, изложеност разним токсинима околине, затим системске аутоимуне болести, као и насљедне болести бубрега.

Према њеним ријечима хронична бубрежна болест знатно нарушава квалитет живота. Међутим, постоји неколико начина како се могу сачувати бубрези здравима.

- Потребно је редовно контролисати крвни притисак, шећер у крви, активно се кретати, хранити се здраво и контролисати тјелесну тежину. Потребно је смањити унос соли, не пушити, не узимати лијекове без препоруке љекара и провјеравати функцију бубрега ако постоји један или више фактора ризика, односно ако је неко у породици лијечен због хроничне бубрежне болести - поручила је Бјелогрлићева.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Skijaš 16.03.2024. 21:19
    Doktorica Ivana Bjelogrlić je jedna od rijetkih svijetlih strana bolnice Srbija.
  • Generic placeholder image
    Pacijent 14.03.2024. 15:38
    Veliki pozdrav za najboljeg nefrologa Dr Predraga Tadića.
Повезане вијести
Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“ Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    22h 52m
    10
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    13h 47m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    12h 36m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    22h 58m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    15h 13m
    0