Бјелогрлић: Више обољелих од хроничне болести бубрега

14.03.2024. 13:07
2
ИЗВОР: srna.rs

Дошло је до повећања броја обољелих од хроничне болести бубрега код становништва, а водећи узроци су шећерна болест и повишен крвни притисак, изјавила је супспецијалиста нефрологије у Болници "Србија" у Источном Сарајеву Ивана Вукобрат Бјелогрлић.

Она је нагласила да би болесници с тим болестима требали да одржавају уредан ниво шећера у крви и висину крвног притиска под контролом, наводе из Болнице "Србија".

Бјелогрлићева је указала да је свјетски дан бубрега, који се обиљежава другог четвртка у марту сваке године, глобална кампања којом је потребно освијестити јавност о важности бубрега као органа у очувању здравља, мјерама превенције и факторима ризика, како би се смањила учесталост хроничне бубрежне болести.

- Бубрези су изузетно важни за наше здравље и квалитет живота. Главна функција бубрега је излучивање вишка течности из организма, те токсичних продуката метаболизма. Бубрези не само да чисте наш организам него и регулишу крвни притисак, одржавају чврстоћу костију и стимулишу стварање црвених крвних зрнаца - нагласила је Бјелогрлићева, која је специјалиста интерне медицине.

Она наводи да је узрок пораста хроничне бубрежне болести свакако и старење популације, али и нерегулисана хипертензија, претилост, прекомјерно и неконтролисано трошење нестероидних противупалних лијекова, изложеност разним токсинима околине, затим системске аутоимуне болести, као и насљедне болести бубрега.

Према њеним ријечима хронична бубрежна болест знатно нарушава квалитет живота. Међутим, постоји неколико начина како се могу сачувати бубрези здравима.

- Потребно је редовно контролисати крвни притисак, шећер у крви, активно се кретати, хранити се здраво и контролисати тјелесну тежину. Потребно је смањити унос соли, не пушити, не узимати лијекове без препоруке љекара и провјеравати функцију бубрега ако постоји један или више фактора ризика, односно ако је неко у породици лијечен због хроничне бубрежне болести - поручила је Бјелогрлићева.

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Skijaš 16.03.2024. 21:19
  Doktorica Ivana Bjelogrlić je jedna od rijetkih svijetlih strana bolnice Srbija.
 • Generic placeholder image
  Pacijent 14.03.2024. 15:38
  Veliki pozdrav za najboljeg nefrologa Dr Predraga Tadića.
Повезане вијести
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети
Најчитаније
 • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
  15h 57m
  0
 • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
  16h 4m
  3
 • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
  12h 46m
  0
 • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
  7h 24m
  0
 • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
  7h 56m
  0