Bjelogrlić: Više oboljelih od hronične bolesti bubrega

14.03.2024. 13:07
2
IZVOR: srna.rs

Došlo je do povećanja broja oboljelih od hronične bolesti bubrega kod stanovništva, a vodeći uzroci su šećerna bolest i povišen krvni pritisak, izjavila je supspecijalista nefrologije u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu Ivana Vukobrat Bjelogrlić.

Ona je naglasila da bi bolesnici s tim bolestima trebali da održavaju uredan nivo šećera u krvi i visinu krvnog pritiska pod kontrolom, navode iz Bolnice "Srbija".

Bjelogrlićeva je ukazala da je svjetski dan bubrega, koji se obilježava drugog četvrtka u martu svake godine, globalna kampanja kojom je potrebno osvijestiti javnost o važnosti bubrega kao organa u očuvanju zdravlja, mjerama prevencije i faktorima rizika, kako bi se smanjila učestalost hronične bubrežne bolesti.

- Bubrezi su izuzetno važni za naše zdravlje i kvalitet života. Glavna funkcija bubrega je izlučivanje viška tečnosti iz organizma, te toksičnih produkata metabolizma. Bubrezi ne samo da čiste naš organizam nego i regulišu krvni pritisak, održavaju čvrstoću kostiju i stimulišu stvaranje crvenih krvnih zrnaca - naglasila je Bjelogrlićeva, koja je specijalista interne medicine.

Ona navodi da je uzrok porasta hronične bubrežne bolesti svakako i starenje populacije, ali i neregulisana hipertenzija, pretilost, prekomjerno i nekontrolisano trošenje nesteroidnih protivupalnih lijekova, izloženost raznim toksinima okoline, zatim sistemske autoimune bolesti, kao i nasljedne bolesti bubrega.

Prema njenim riječima hronična bubrežna bolest znatno narušava kvalitet života. Međutim, postoji nekoliko načina kako se mogu sačuvati bubrezi zdravima.

- Potrebno je redovno kontrolisati krvni pritisak, šećer u krvi, aktivno se kretati, hraniti se zdravo i kontrolisati tjelesnu težinu. Potrebno je smanjiti unos soli, ne pušiti, ne uzimati lijekove bez preporuke ljekara i provjeravati funkciju bubrega ako postoji jedan ili više faktora rizika, odnosno ako je neko u porodici liječen zbog hronične bubrežne bolesti - poručila je Bjelogrlićeva.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Skijaš 16.03.2024. 21:19
    Doktorica Ivana Bjelogrlić je jedna od rijetkih svijetlih strana bolnice Srbija.
  • Generic placeholder image
    Pacijent 14.03.2024. 15:38
    Veliki pozdrav za najboljeg nefrologa Dr Predraga Tadića.
Povezane vijesti
Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“ Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“
Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    15h 20m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    16h 35m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    22h 26m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    20h 53m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    22h 45m
    0