Bjelogrlić: Više oboljelih od hronične bolesti bubrega

14.03.2024. 13:07
2
IZVOR: srna.rs

Došlo je do povećanja broja oboljelih od hronične bolesti bubrega kod stanovništva, a vodeći uzroci su šećerna bolest i povišen krvni pritisak, izjavila je supspecijalista nefrologije u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu Ivana Vukobrat Bjelogrlić.

Ona je naglasila da bi bolesnici s tim bolestima trebali da održavaju uredan nivo šećera u krvi i visinu krvnog pritiska pod kontrolom, navode iz Bolnice "Srbija".

Bjelogrlićeva je ukazala da je svjetski dan bubrega, koji se obilježava drugog četvrtka u martu svake godine, globalna kampanja kojom je potrebno osvijestiti javnost o važnosti bubrega kao organa u očuvanju zdravlja, mjerama prevencije i faktorima rizika, kako bi se smanjila učestalost hronične bubrežne bolesti.

- Bubrezi su izuzetno važni za naše zdravlje i kvalitet života. Glavna funkcija bubrega je izlučivanje viška tečnosti iz organizma, te toksičnih produkata metabolizma. Bubrezi ne samo da čiste naš organizam nego i regulišu krvni pritisak, održavaju čvrstoću kostiju i stimulišu stvaranje crvenih krvnih zrnaca - naglasila je Bjelogrlićeva, koja je specijalista interne medicine.

Ona navodi da je uzrok porasta hronične bubrežne bolesti svakako i starenje populacije, ali i neregulisana hipertenzija, pretilost, prekomjerno i nekontrolisano trošenje nesteroidnih protivupalnih lijekova, izloženost raznim toksinima okoline, zatim sistemske autoimune bolesti, kao i nasljedne bolesti bubrega.

Prema njenim riječima hronična bubrežna bolest znatno narušava kvalitet života. Međutim, postoji nekoliko načina kako se mogu sačuvati bubrezi zdravima.

- Potrebno je redovno kontrolisati krvni pritisak, šećer u krvi, aktivno se kretati, hraniti se zdravo i kontrolisati tjelesnu težinu. Potrebno je smanjiti unos soli, ne pušiti, ne uzimati lijekove bez preporuke ljekara i provjeravati funkciju bubrega ako postoji jedan ili više faktora rizika, odnosno ako je neko u porodici liječen zbog hronične bubrežne bolesti - poručila je Bjelogrlićeva.

Komentari 2
 • Generic placeholder image
  Skijaš 16.03.2024. 21:19
  Doktorica Ivana Bjelogrlić je jedna od rijetkih svijetlih strana bolnice Srbija.
 • Generic placeholder image
  Pacijent 14.03.2024. 15:38
  Veliki pozdrav za najboljeg nefrologa Dr Predraga Tadića.
Povezane vijesti
Obilježavanje Dana 4. bataljona Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa Obilježavanje Dana 4. bataljona Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa
Promovisani doktori nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Promovisani doktori nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu
U subotu obilježavanje Dana 4. bataljona Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa U subotu obilježavanje Dana 4. bataljona Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa
Najčitanije
 • Majevičko ratište 1992-1995. godine
  9h 21m
  0
 • Na Nišićima obilježeno 150 godina postojanja hrama Svetih apostola Petra i Pavla (FOTO)
  23h 38m
  14
 • Dječak (10) pogođen iz vazdušne puške u parku
  22h 35m
  0
 • Poznato stanje dječaka koji je upucan dok se igrao u parku
  7h 55m
  2
 • Šehovac: Istražiti koliko je živih čija su imena uklesana u Potočarima
  6h 29m
  16