Благодети чаја од цимета

14.10.2023. 14:21
0
ИЗВОР: nezavisne.com

И када је топло и када је хладно вријеме, често се окрећемо биљним чајевима који нам пријају, осим што нам помажу да унесемо довољну количину течности у организам.

Један од таквих чајева који са собом носи благодети јесте и чај од цимета. Он може побољшати здравље срца, ублажити менструалне грчеве, смањити упале и ниво шећера у крви.

Како једна студија наводи, постоји неколико научно заснованих здравствених предности чаја од цимета, пише "Health line".

1. Препун је антиоксиданата

Чај са циметом садржи пуно антиоксиданата, корисних једињења која вам помажу да останете здрави. Студија која је упоређивала антиоксидативну активност 26 зачина објавила је да цимет надмашују само каранфилић и оригано.

2. Може да смањи упалу

Студије сугеришу да једињења у цимету могу смањити маркере упале. Ово може бити изузетно корисно, с обзиром на то да се сматра да је упала у коријену многих хроничних болести, укључујући болести срца. Такође се наводи да може смањити крвни притисак, као и нивое триглицерида и ЛДЛ (лошег) холестерола.

3. Помаже у борби против бактерија и гљивица

Цимет има нека моћна антибактеријска и антифунгална својства. На примјер, истраживања показују да цинамалдехид, главна активна компонента цимета, спречава раст различитих бактерија, гљивица и плијесни. То укључује бактерије попут стафилокока, салмонеле и ешерихије коли.

4. Може да смањи менструалне болове

У једној студији једној групи жена дата су три грама цимета у прва три дана менструалног циклуса, док друге нису узимале ништа. Жене у групи са циметом искусиле су значајно мање менструалног бола од оних које га нису конзумирале.

Коментари 0
Повезане вијести
Посна брза чорба Посна брза чорба
Посне суве паприке пуњене кромпиром Посне суве паприке пуњене кромпиром
Посна тортиља са туњевином Посна тортиља са туњевином
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    23h 46m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 42m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    22h 46m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    19h 39m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    13h 30m
    1