Боцан-Харченко: Кфор помогао Приштини у насиљу над становништвом

25.09.2023. 17:05
0
ИЗВОР: srna.rs

Кфор не само да није испунио задатак током јучерашњих дешавања на Косову и Метохији већ је помогао полицији самопроглашеног Косова у насиљу над мирним становништвом, изјавио је руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко.

Боцан-Харченко је навео да Кфор није одиграо никакву улогу већ су одобравали ескалацију и насилне акције према мирном становништву иако су дужни да га штите као што је прописано Резолуцијом Савјета безбједности УН.

Према његовим ријечима, Кфор заправо испуњава налог НАТО-а, односно Запада, преноси ТАСС.

- То је сасвим очигледно - рекао је Боцан-Харченко руским новинарима након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем у Београду.

Четворо Срба убијено је јуче у сукобу са тзв. косовском полицијом у рејону села Бањска код Звечана на Косову и Метохији. Убијен је и један косовски полицајац

Биће затаражена истрага за хладнокрвано убиство двојице Срба који су се предали

Српска листа саопштила је да ће тражити истрагу за убиство бар двојице Срба који су хладнокрвно убијени у селу Бањска у општини Звечан иако су се предали.

Из Српске листе су изразили данас у име странке и у име српског народа са Косова и Метохије најдубље саучешће породицама погинулих Срба и косовског полицајца Албанца, те упитали међународну заједницу зашто Еулекс није учествовао у операцији, већ само полиција премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија.

- Позивамо све на мир и суздржаност, јер је потребно да се на наше улице што пре врати мир. У том смислу нам треба најхитније да се КФОР и Еулекс распореде на северу и спрече даљу ескалацију ситуације и да спрече политичку злоупотребу овог трагичног догађаја - наведено је у саопштењу.

Из Српске листе су указали на то да дуже од годину дана упозоравају да режим у Приштини врши притисак на Србе и свакога дана ескалира ситуацију и провокацијама изазива реакцију народа.

У саопштењу је наведено да је Српска листа небројено пута тражила од КФОР-а да постави снаге и превентивно дјелује, од међународне заједнице да обузда Куртија и увијек позивали на мир, али да се нажалост десило оно што је Курти прижељкивао.

Четворо Срба убијено је јуче у сукобу са тзв. косовском полицијом у рејону Бањска код Звечана на Косову и Метохији. Убијен је и један косовски полицајац.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежен Ђурђевдан у Призрену Обиљежен Ђурђевдан у Призрену
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици
Најчитаније
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    2h 47m
    0
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    6h 50m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    8h 54m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    21h 30m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    6h 8m
    0