Bocan-Harčenko: Kfor pomogao Prištini u nasilju nad stanovništvom

25.09.2023. 17:05
0
IZVOR: srna.rs

Kfor ne samo da nije ispunio zadatak tokom jučerašnjih dešavanja na Kosovu i Metohiji već je pomogao policiji samoproglašenog Kosova u nasilju nad mirnim stanovništvom, izjavio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Bocan-Harčenko je naveo da Kfor nije odigrao nikakvu ulogu već su odobravali eskalaciju i nasilne akcije prema mirnom stanovništvu iako su dužni da ga štite kao što je propisano Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN.

Prema njegovim riječima, Kfor zapravo ispunjava nalog NATO-a, odnosno Zapada, prenosi TASS.

- To je sasvim očigledno - rekao je Bocan-Harčenko ruskim novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Četvoro Srba ubijeno je juče u sukobu sa tzv. kosovskom policijom u rejonu sela Banjska kod Zvečana na Kosovu i Metohiji. Ubijen je i jedan kosovski policajac

Biće zataražena istraga za hladnokrvano ubistvo dvojice Srba koji su se predali

Srpska lista saopštila je da će tražiti istragu za ubistvo bar dvojice Srba koji su hladnokrvno ubijeni u selu Banjska u opštini Zvečan iako su se predali.

Iz Srpske liste su izrazili danas u ime stranke i u ime srpskog naroda sa Kosova i Metohije najdublje saučešće porodicama poginulih Srba i kosovskog policajca Albanca, te upitali međunarodnu zajednicu zašto Euleks nije učestvovao u operaciji, već samo policija premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija.

- Pozivamo sve na mir i suzdržanost, jer je potrebno da se na naše ulice što pre vrati mir. U tom smislu nam treba najhitnije da se KFOR i Euleks rasporede na severu i spreče dalju eskalaciju situacije i da spreče političku zloupotrebu ovog tragičnog događaja - navedeno je u saopštenju.

Iz Srpske liste su ukazali na to da duže od godinu dana upozoravaju da režim u Prištini vrši pritisak na Srbe i svakoga dana eskalira situaciju i provokacijama izaziva reakciju naroda.

U saopštenju je navedeno da je Srpska lista nebrojeno puta tražila od KFOR-a da postavi snage i preventivno djeluje, od međunarodne zajednice da obuzda Kurtija i uvijek pozivali na mir, ali da se nažalost desilo ono što je Kurti priželjkivao.

Četvoro Srba ubijeno je juče u sukobu sa tzv. kosovskom policijom u rejonu Banjska kod Zvečana na Kosovu i Metohiji. Ubijen je i jedan kosovski policajac.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na ambulanti u Suvom Dolu razbijena stakla i iščupana metalna vrata Na ambulanti u Suvom Dolu razbijena stakla i iščupana metalna vrata
Dušan Obrenović pušten da se brani sa slobode Dušan Obrenović pušten da se brani sa slobode
Obijena Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u selu Devet Jugovića Obijena Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u selu Devet Jugovića
Najčitanije
 • Pronađen Bijeljinac za kojim se tragalo u Sloveniji
  15h 27m
  0
 • Podneseno oko 6.000 zahtjeva za jedinstven mjesečni borački dodatak
  14h 52m
  2
 • Jolić: Izvršene pripreme za zimsko održavanje saobraćajnica
  23h 32m
  1
 • U prepunoj sali Kulturnog centra izvedena monodrama "K`o kamen"
  12h 30m
  0
 • Na ambulanti u Suvom Dolu razbijena stakla i iščupana metalna vrata
  19h 55m
  0